Szupercella szórta meg jéggel a Dél-Dunántúlt

2009.06.16. 20:48 Módosítva: 2009.06.17. 12:56
Redőnyöket lyuggatott át a jég Rédicsen, fákat csavart ki a szél Nagykanizsán az ország délnyugati részén átvonuló viharban. Összesen mintegy 80-szor riasztották kedd este a tűzoltókat Zala megyében, az éjszaka több mint háromezer háztartásban nem volt villany.

Dél-Dunantúlt délután-koraeste három hullámban söpörték végig szupercellának is nevezett zivatarrendszerek, így Nagykanizsán kívül több településen is nagy károkat okozott a vihar.

Zalában tetőket bontott meg a szél, Pécsen tíz percig három centi átmérőjű jégdarabok potyogtak a Dél-Dunántúlon átvonuló szupercellából.

Az MTI tudósítása szerint Nagykanizsán fákat csavart ki a vihar, a jégeső pedig parkoló autókat rongált meg. Egy olvasónk beszámolója szerint Rédicsen több ház tetejét is megbontotta a szél és a jég, a vihar erejére jellemző, hogy a jégdarabok redőnyöket ütöttek át.

Olvasónk képei Nagykanizsáról

Olvasónk szerint "a helyi folyam", vagyis a Kerka-patak is kiöntött. Inkén és Iharosberényben a szél cserepeket sodort le a tetőkről, egy házról a teljes tetőzetet elvitte. Nagyatád, Csurgó, Böhönye, Segesd és Somogyszob térségében az öt-tizenöt perces intenzív esőzéssel érkező jég elverte a termést, ablakokat, szélvédőket tört be. A viharos erősségű szél fákat döntött ki, ágakat tört le.

Pécsre hét óra tájban tört rá a szupercella. "Egész nap kánikula volt, aztán ahogy néztem ki az ablakon, hirtelen elkezdett sötétedni, idézte fel az események kezdetét alkalmi tudósítónk, Sixx, aki "pokoli fekete ujjakként" festett le a felhőket.

Így nézett ki a szupercella a radarképen
Így nézett ki a szupercella a radarképen

A meglepett lakosságra jégverés, szélvihar, és erős eső tört. Az idokep.hu percről percréje szerint egy időre a mobiltelefonok is elnémultak. A környékbeli Kozármislenyből azt jelentették, hogy a gyümölcstermés nagy részét elverte a két perces, de annál intenzívebb jégeső.

Pécsen egy helyen az autósok egy alagútba menekültek a golflabda nagyságú jegek elől - számolt be az Időkép egyik olvasója. A viharrendszerek az este leszálltával veszítettek erejükből - Szegeden például már csak eső volt -, így pillanatnyilag úgy néz ki, nem kell hasonlóan heves csapásokra számítani az éjjel.

Az időkep.hu egyik olvasója videót is készített a pécsi viharról,ezen egy elöntött utca látható.

A legerősebb, óránként 112 kilométeres szelet Sátorhelyen környékén mérték közölte Simon André az OMSZ meteorológusa a szupercella.hu-val.

Összesen mintegy 80 alkalommal riasztották kedd este a tűzoltókat Zala megyében, túlnyomó többségében nagykanizsai és környékbeli helyszínekre, ahol jégeső, felhőszakadás és viharos szél tombolt - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szerdán.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. tájékoztatása szerint az éjszakai órákban több mint háromezer háztartást érintett az áramkimaradás, reggelre többségében sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

A pécsi vihar képei Forrás: bama.hu
A pécsi vihar képei
Forrás: bama.hu

A legtöbb esetben műszaki mentési feladatuk volt a tűzoltóknak, elsősorban kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolítása miatt. Csaknem 20 helyszínen a tetőket bontotta meg a szél vagy tűzfalat mozdított meg, több mint 10 alkalommal pedig épületekből kellett vizet szivattyúzniuk.

A viharos időjárás következményeként egy autó árokba csúszott Kerkateskándon, sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett. Nagykanizsán a Honvéd utcában egy trafóházra dőlt fa okozott áramkimaradást.

A katasztrófavédelmi igazgatóság az E.ON-tól kapott tájékoztatás alapján közölte: szerdára virradóra összesen hat településen okozott áramkimaradást a vihar. A kora reggeli adatok szerint egy településen 179 lakásban nem volt még áram.

A jégverés személyautókban is kárt okozott, szélvédőket, tükröket tört össze. A vihar ideje alatt több járművezető benzinkutak védőteteje és felüljárók alatt keresett menedéket, de volt, ahol éppen emiatt csúsztak egymásba az autók. Kiskanizsán és Sormáson a fa tetőszerkezeteket is megbontotta a vihar. A rendkívül erős szél Sandon egy csirketelep tetejét szinte teljesen letarolta, Kiskanizsán pedig valószínűleg lakhatatlanná vált egy épület a letépett tető miatt.