Őrizetbe vették Budaházy Györgyöt

2009.06.17. 15:41 Módosítva: 2009.06.17. 18:55
A Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos titkos nyomozás után vette őrizetbe Budaházyt, információink szerint terrorcselekmény elkövetésével és emberölés előkészületével gyanúsítják, ugyanis kapcsolatot véltek találni a jobboldali radikális vezető, illetve a Magyarok Nyilai között. Budaházy diósdi házában szerda délután házkutatást tartottak.

Őrizetbe vették Budaházy Györgyöt szerda délután, mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Információink szerint terrorcselekmény elkövetésével és emberölés előkészületével gyanúsítják Budaházy Györgyöt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos titkos nyomozás után vette őrizetbe Budaházy Györgyöt, állítólag azért, mert kapcsolatot találtak a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg és Budaházy között, ugyanis a meg nem nevezett bűncselekmények elkövetését (amelyek miatt Budaházy Györgyöt most őrizetbe vették) az említett szervezet vállalta magára. (Emlékeztetőül: a hatóságok szerint Magyarok Nyilai akart merényletet elkövetni a szocialista Ecsődi László ellen).

A wikipedia.hu szerint Budaházy 1992-ben belépett az MDF-be, de ott pozíciót sohasem vállalt, és az 1990-es évek második felére gyakorlatilag kikopott a pártból. Közéleti szerepe 2001-ben kezdődött, amikor néhány társával Magyar Revíziós Mozgalom néven irredenta szervezetet alapított, és utcai figyelemfelhívó demonstrációkat szerveztek a trianoni békeszerződés ellen.

Országosan ismertté a 2002-es „Erzsébet hídi blokád” tette, melynek szinte emblematikus figurájává vált. Innentől kezdve jellemzően a jelenkori politikai rendszer irányvonalával ellentétes oldalon találjuk, részt vett többek között a Magyarország Európai Uniós csatlakozását ellenző kampányban is.

Ismert még a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontásáért és a tér eredeti helyreállításáért folytatott harca is. 2006 ősze – az őáltala felkelésnek nevezett események – óta a szerveződő a radikálisok által „nemzeti”-nek nevezett ellenállás egyik ismert figurája.