Csicskáztatókat keresnek a szarvasi rendőrök

2009.06.25. 14:04
Szerda hajnalban harminc állattartónál razziáztak a szarvasi rendőrök, miután bejelentést kaptak, hogy akaratuk ellenére dolgoztatnak embereket a környéken. Több alkalmazott állította, hogy a jövedelmüket visszatartják, és lehet, hogy bántalmazták is őket.

Akaratuk ellenére tartanak fogva és dolgoztatnak embereket vállalkozók Szarvason, és sok esetben a nyugdíjukat vagy egyéb jövedelmüket is elveszik. Ezt helyben csicskáztatásnak nevezik, és az esetekről több bejelentés is érzkezett a szarvasi kapitányságra, ezért a rendőrség szerdán hajnalban harminc állattartónál tartott fokozott ellenőrzést.

Lőszereket is lefoglaltak

Összesen huszonhat alkalmazottat hallgattak meg, és közülük ketten állították azt, hogy nem önszántukból dolgoznak munkaadójuknál. A razzia során lőszereket és bűncselekményekből származó tárgyakat is lefoglaltak, több esetben pedig bankkártyával való visszaélés miatt indítottak eljárást, mondta el Oltyán Sándor a szarvasi kapitányság vezetője csütörtökön.

Az egyik munkára kényszerített férfit még szerdán hazavitték Kecskemétre, a másikat Örménykútra szállították, de a családja nem akarta befogadni, ezért kérésére visszavitték Szarvasra. A férfi a felajánlott szociális otthoni elhelyezést nem fogadta el, sorsáról maga kívánt gondoskodni.

Enni sem kaphattak rendesen

A meghallgatott alkalmazottak közül többeket orvosi vizsgálatra is elküldtek, mivel felmerült a bántalmazás gyanúja, illetve az, hogy élelmezésükről nem gondoskodtak megfelelően. Az alkalmazottak közül többen állították, hogy a jövedelmüket visszatartották, ezért a rendőrség saját hatáskörben több esetben vizsgálatot indított. Azt Oltyán Sándor nem közölte, hogy hány esetről van szó, és egyelőre arról sem adott információt a rendőrség, hogy pontosan kik ellen indult a vizsgálat.

Mivel a razzia során több esetben felmerült az illegális foglalkoztatás és az adó törvények megsértése is, a rendőrség értesítette a munkaügyi felügyelőséget és az adóhatóságot is.