Égő fáklyákat hajítottak egy melegbárba

2009.06.26. 14:38 Módosítva: 2009.06.26. 14:56

Kövekkel, botokkal, baseballütőkkel és égő fáklyákkal felszerelkezett álarcosok támadtak csütörtök este a szlovén főváros központjában az Open nevű melegbárra. Súlyosan bántalmaztak egy ismert melegjogi aktivistát. A rádiós újságíróként dolgozó aktivistát, Mitja Blazicot több súlyos sérüléssel szállították kórházba: a fején komoly vágások vannak, és megégett a nyaka, amikor megütötték egy fákláyval.

A nyolc férfi miközben égő fáklyákat hajított a bárba, homofób jelszavakat kiabált - mondta egy írónő, aki szemtanúja volt az esetnek. A szórakozóhelyen éppen felolvasóestet tartottak, amikor a támadás történt.

Az eset a "Meleg büszkeség hetén" történt, két nappal a rendezvénysorozatot záró szombati ljubljanai melegfelvonulás előtt. Mitja Blazic azt üzente, az efféle gyáva támadások nem félemlítik meg a homoszexuálisok mozgalmát.

A melegek integrációjáért küzdő szervezet elnöke, Mitja Blazic épp a napokban találkozott a szlovén belügyminiszterrel, aki megígérte, hogy a rendőrség mindent megtesz majd, hogy a melegfesztivált békében megtarthassák.

A helyi sajtó felidézte, hogy tavaly öt erőszakos esetről érkezett bejelentés Szlovéniában a melegparádé ideje alatt.