Hatalmas eső zúdult országszerte

2009.06.26. 14:19 Módosítva: 2009.06.27. 00:19
Egy óra alatt negyven milliméter csapadék esett Szegeden és környékén pénteken kora délután. Délelőtt Kiskunfélegyházán volt jégeső és felhőszakadás, péntek délután Nyíregyháza környékén okozott kárt az ítéletidő. Zala megyében számos települését sújtotta kiterjedt zivatar, több helyen az utcákat is elárasztotta a víz.

Vihar csapott le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére péntek délután, főként Nyíregyháza térségében okozott károkat a szél és a jégeső. A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére érkezett jelzések szerint Biri, Balkány és Szakoly környékén keletkeztek a nagyobb károk. A három település körzetében fákat döntött ki és elektromos vezetékeket szakított el a szél.

A dió nagyságú jég a mezőgazdasági ültetvényekben tett kárt, megtépázta a növényeket, földre verte a gyümölcsök egy részét. Nyíregyházán ugyancsak dió nagyságú jég esett, és szintén az ültetvényekben tett kárt.

Pénteken kora délután egy óra alatt negyven miliméter csapadék esett Szegeden és környékén. Három óra alatt több mint harmincszor riasztották a tűzoltókat Szegeden, közölte a tűzoltóság ügyelete. A hirtelen lezúduló eső Mórahalom térségében jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben. Az autósok hosszabb ideig vesztegeltek az út mentén, mivel a szakadó esőben semmit nem láttak az útból.

Jégeső és felhőszakadás vonult át Kiskunfélegyházán is pénteken a déli órákban. A helyi tűzoltók az elárasztott pincékből szivattyúzzák a vizet. Jelentős mennyiségű csapadék esett Kecskeméten is, ahol több helyszínről érkezett bejelentés elöntött pincékről. Kiskunfélegyházán 5, Kecskeméten 2, Fülöpszálláson 6 helyre hívták ki a tűzoltókat. A zivatar nem váratlanul érte el a térséget, és még várható is csapadék, de már nem ilyen jelentős mennyiség.

Fél órán keresztül esett, de hatalmas mennyiségű eső és jég hullott Tolna megyére. Átlagban 18 milliméter csapadék esett le 30 perc alatt, ami a szokásos havi mennyiségnek felel meg. A jég szerencsére nem volt nagy szemű, ezért nem okozott kárt.

A tűzoltókat több helyre is riasztották, pincéket, alagsorokat lepett el a víz. A szekszárdi mentőállomáson szivattyúzni kellett, mert fél méteresre duzzadt a víz magassága. Az utcákon általában bokáig ért a víz. A Tartsay lakótelepre is ki kellett menniük a tűzoltóknak, ott a lépcsőház alagsorából kellett kiszivattyúzni a vizet.

Óriási esőzés Zalában

Zala megye számos településén okozott károkat önkormányzati ingatlanokban és magánházakban pénteken délután egy kiterjedt zivatar és felhőszakadás. Az esti órákig mintegy 20 településre több mint 35 alkalommal riasztották a tűzoltókat, főként vízbetörések, elöntések miatt. A legrosszabb helyzet Magyarszerdahelyen, Borsfán és Oltárcon alakult ki a sáros áradattal elöntött házak miatt.

Magyarszerdahelyen ötven ház került víz alá alig néhány perc alatt az özönvíz miatt megáradt Kürtös pataktól. A víz elöntötte a falu főutcáját és az ott lévő lakóházakat, kerteket. A településre vezető úton több autó is lefulladt a hömpölygő vízben, a faluban egy személygépkocsit a tulajdonosa már nem tudott kivezetni, mert a hullámzás az árokba lökte.

Borsfán szintén lakóházakat, udvarokat és az önkormányzat hivatalát öntötte el a közeli dombokról lezúduló sáros áradat, amely néhol 20-30 centiméter vastagon hömpölygött. Lovásziban szintén az utcán hömpölygött és pincékbe tört be a víz. Lentiben villám csapott egy házba, a kéménye ledőlt, ezután fóliával takarták le a megsérült részt a tűzoltók.

A csúszós utakon több helyen is balesetek történtek, a legsúlyosabb a 76-os főút almásházai elágazójánál, ahol a tűzoltók segítségével szabadították ki az utasokat a járművekből. Itt két személygépkocsi frontálisan ütközött össze, a balesetben összesen nyolcan sérültek meg, köztük négyen súlyosan.

A 74-es főutat Bocska közelében több helyen is átmosta a víz, az autók csak egy sávon tudtak lökhárítóig merülve haladni a vízben. Lispeszentadorján és Bázakerettye között több autó is elakadt az utakat elárasztó sáros áradatban, őket az éppen a közeli településekre vonuló tűzoltók segítették ki a bajból.