Tíz éve nem látott jégkár Somogyban

2009.06.26. 16:41
Csaknem egymilliárd forintos kárt okozott a termelőknek a jégeső az elmúlt héten Somogy megyében. 14 ezer hektáron a szántóföldi növények és gyümölcsösök felét megrongálta a vihar.

A somogyi termelők az elmúlt tíz év legnagyobb jégkárát szenvedték el az előző héten. Az előzetes bejelentések és felmérések szerint főként Nagyatád, Barcs, Csurgó környékén - 20-25 település vonzáskörzetében - hozzávetőleg 800 termelőnek közel egymilliárd forint mezőgazdasági kárt okozott a jégverés, tájékoztatott Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója a gazdákkal közös határszemlét követően Segesden sajtótájékoztatón pénteken.

A főigazgató ismertetése szerint 14 ezer hektáron 30-70 százalékban károsodtak a szántóföldi növények és a gyümölcsösök. Segesden és környékén található a megye málnaterületének egyharmada, csak ezen a 75 hektáron például 60-100 százalékos veszteség érte a gazdálkodókat - mondta a főigazgató.

jegkar

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára jelezte, hogy hétfőn a kormány javaslatára parlament várhatóan módosítja a kárenyhítési törvényt, hogy a jégkár is szerepeljen benne.

Az államtitkár szerint a 2006-ban megnyitott kárenyhítési alapba befizetett 2,6 milliárd forintos termelői összegen felüli, legalább 2,6 milliárd forintos állami hozzájárulás valószínűleg nem lesz elég a károk enyhítésére. A forrás biztosítására a kormány később, valamikor az őszi betakarítás idején visszatér, tette hozzá.