Kiöntött a trágyatároló Karancsságon

2009.06.29. 19:26 Módosítva: 2009.06.29. 21:32
A hirtelen jött esőzés házak pincéjét öntötte el, elmosott kerteket, szántóföldi ültetvényeket, több diófát villám csapott ketté, és állatokat is elsodort a víz a nógrádi településen.

Antal István őrnagy, a salgótarjáni tűzoltóság parancsnok-helyettese elmondta: két tűzoltóval és egy szivattyúkat szállító teherautóval vonultak délután Karancsságra, ahol csaknem harminc helyen kellett a vizet szivattyúzni.

A víz pincéket öntött el elsősorban a 22-es út mentén, de a falu határában lévő sertéstelepen is megtelt vízzel telt, majd kiöntött a trágyatároló. Annak tartalmát azonban - a tulajdonos kérése ellenére - környezetvédelmi okokból nem szivattyúzták át a szomszédos Ménes-patakba, amely 5-6 óra alatt vezette le az árhullámot. A trágyalé így a telepen szivárgott el. Házakból senkit nem kellett menteni, a lakások zöme a kora esti órákra használhatóvá vált.

Belvíz Karancsságon
Belvíz Karancsságon

Tóth Tihamér polgármester azt mondta: az eső négy irányból, szél nélkül érkezett, és kis megszakításokkal másfél órán át esőfüggönyt vont a településre. Legalább tíz kertet teljesen elmosott, a víz több portán a baromfiállományt is elsodorta, és a szántóföldi területeken is jelentős a kár. Volt olyan porta, amit ötven centiméter magas víz borított. Karancsságon 10-15 nagyobb villám is lecsapott, kettéhasítva fákat.

A polgármesteri hivatal homokot és zsákokat rendelt arra az esetre, ha a következő napokban hasonló esettel kellene megbirkózni - korábban ugyanis nem voltak felkészülve ilyen felhőszakadásra. Több ház, egyebek közt a polgármesteri hivatal is beázott, kedden 63 közmunkással kezdik a helyreállítást.

A termésben okozott jelentős károkat a hétfői felhőszakadás Heves megye északi részén, Egercsehiben és Bekölcén, tájékoztatott a katasztrófavédelem. Magyar Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, mindkét településen mezőgazdasági károk keletkeztek a jégesővel járó felhőszakadásban, az esőzés tönkretette a termést.

Lakóépületek nem sérültek meg, de Egercsehiben két, Bekölcén 12 helyen kellett kiszivattyúzni a pincéket és az alagsori részeket.