Nem a levegőben tört szét az Air France gépe

2009.07.02. 16:44 Módosítva: 2009.07.02. 17:28
Egy hónappal a katasztrófa után sem tudják, pontosan miért zuhant le a francia Airbus. A feketedobozokat tovább keresik.

Kizárható az a feltételezés, hogy az egy hónapja az Atlanti-óceán fölött szerencsétlenül járt Air France-gép még a levegőben darabokra tört volna - közölte a baleset körülményeit vizsgáló francia hivatal.

A gép egy darabban, nagy sebességgel csapódott a vízfelületnek. A külső sebességmérő műszerek, az úgynevezett Pitot-csövek meghibásodása csak az egyik eleme lehetett a baleset okainak, nem ez volt a fő ok.

Alain Bouillard, a hivatal illetékese elismerte, hogy a baleset okát továbbra is homály fedi.

A gépnek nem volt műszaki problémája, amikor felszállt. Az időjárás rossz volt, de nem olyan, ami szokatlannak számítana a Földnek azon a részén. Okosabbak lennénk, ha megtalálnánk a feketedobozokat - tette hozzá.

Július 10-én megkezdődik a feketedobozok utáni kutatás második szakasza, többek között ultrahangos felderítő berendezésekkel megkezdik a - gleccserszakadékok szabdalta - tengerfenék módszeres pásztázását. Csökkenti a megtalálásuk esélyét, hogy a beléjük épített jeladó néhány napon belül elnémul.

Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó utasszállító gépe június 1-jén zuhant le. A fedélzeten 228 ember volt, köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar. A gép viharzónába került, majd eltűnt a radarképernyőkről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport