A Yemeniát elriasztották a franciaországi reptéri akciók

2009.07.03. 12:24
A marseille-i repülőtéren az elmúlt napokban történt incidensekre, és a tiltakozók "elfogadhatatlan viselkedésére" hivatkozva a Yemenia Airlines "határozatlan időre felfüggesztette" a dél-franciaországi városból induló, és oda érkező járatait - áll a jemeni légitársaság csütörtök este kiadott közleményében.

A Franciaországban élő Comore-szigeteki közösség tagjai szerdán késleltették, csütörtökön pedig már megakadályozták a jegykezelést a marseille-i repülőtéren arra a járatra, amelynek egy Airbus A310-es repülőgépe 153 emberrel a fedélzetén június 30-án az óceánba zuhant a szigetek közelében.

Comore-szigetek elnöke harmincnapos gyászt rendelt el az országban a szerencsétlenség áldozatainak emlékére. Ahmed Abdallah megszakította hivatalos tárgyalásait az Afrikai Unió líbiai csúcstalálkozóján, hogy hazatérjen. "Mától harminc napig a nemzetünk gyászol" - jelentette be Sambi pénteken az állami televízióban, egyben arra kérte Franciaországot, hogy segítsen kideríteni, mi vezetett a Yemenia légitársaság katasztrófájához. Az elnök emellett további nemzetközi segítséget kért a holttestek és a gép roncsainak megtalálásához.

A 19 éves Airbus A310-es nem messze a szigetek fővárostól, Moronitól csapódott az Indiai-óceánba. A gép fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet volt. A szerencsétlenséget egyetlen ember, egy 14 lány élte túl.