Ezreket fertőzhetett meg hepatitisszel egy denveri műtősnő

2009.07.07. 11:27
A nő korábban heroinista volt, és egy klinikai használatú intravénás fájdalomcsillapítóra állt át. A műtétre előkészített fájdalomcsillapítókat beadta magának, majd a fecskendőkbe sóoldatot töltött és visszatette őket a helyükre.

Egy denveri bíró elrendelte Kristen Diane Parker műtősnő őrizetbe vételét. Parkert azzal vádolják, hogy a denveri Rose Medical Center kórház műtőjéből a Fentanyl nevű erős fájdalomcsillapítókkal töltött injekciós fecskendőket lopott, majd azokat fiziológiás sóoldattal megtöltve visszacsempészte. A hepatitisz C-vel fertőzött nő több ezer embert is megfertőzhetett, amikor a fecskendőket a műtőkben felhasználták – számol be a coloradói 9news hírportál.

Parker elismerte a lopást, de tagadja, hogy tudott volna a betegségéről, amit 2008-ban, a felvételéhez szükséges orvosi vizsgálat keretében diagnosztizáltak. Ügyvédje szerint szó sincs arról, hogy Parker nemtörődömségből veszélyeztetett volna másokat, és a hír hatására a nő teljesen összeomlott. Miután a műtősnő visszacsempészte a tűkkel szerelt fecskendőket, azokat a Rose Medical Centerben és Parker másik munkahelyén, a Colorado Springs-i Audubon sebészeti központban is felhasználhatták.

A dokumentumok szerint 2008. októberében Parkert tájékoztatták a fertőzéséről. A szövetségi kábítószerügyi szervezet (DEA) helyi ügynöke szerint ha egy 26 éves, amúgy egészséges nő hepatatisz C-vel fertőzött, az elhúzódó intravénás droghasználatra utal. Parker elismerte, hogy szinte biztosan akkor fertőződött meg, amikor korábban New Jersey-ben heroint használt.

Ha a műtősnőt minden vádpontban bűnösnek találják, több mint 30 évet kaphat. Súlyosbító tényező lehet, ha kiderül, hogy valakit megfertőzött, ha pedig valaki meghalt miatta, a büntetése életfogytiglani börtön lehet. A coloradói egészségügyi hatóság szerint máris kilenc hepatitisz C-s beteget találtak a denveri kórházban, és jelenleg azt vizsgálják, hogy Parker fertőzte-e meg őket.

A denveri kórház ingyenes szűrést ajánl a 2008 októbere és 2009 áprilisa között műtött betegeknek – összesen 4700 érintettet értesítettek. A hatóságok szerint a másik munkahelyén Parker további ezer embert veszélyeztetett. Amikor a drogteszten megbukott Fentanyl-lal, mindkét kórházból azonnal kirúgták.

A hepatitisz C vírus maradandó májkárosodást okozhat. Nincs ellene védőoltás, de az esetek felében gyógyszerekkel sikeresen kezelhető.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport