Bűnösnek találták a bendzsós gyilkost

2009.07.09. 13:10 Módosítva: 2009.07.09. 13:10
Bűnösnek találta csütörtökön az illetékes aucklandi bíróság azt a magyar turistát, aki dühében bendzsóval megölt egy idős helybeli férfit, mert az homoszexuális ajánlatot tett neki.

Büntetését várhatóan augusztus 28-án hirdetik ki, a vádlott addig előzetes letartóztatásban marad. Az aucklandi felsőbíróság esküdtszéke három napon át összesen 12 órát tanácskozott, mielőtt kihirdette, hogy halált okozó testi sértésben és nem szándékos emberölésben találta bűnösnek a magyar férfit.

ambach250

A 32 éves, búvároktatóként dolgozó magyar férfi - akit a hírügynökségek Ferdinand Ambach néven említenek - és áldozata, a 69 éves Ronald James Brown egy bárban találkoztak 2007. december 6-án éjjel Aucklandben, majd együtt mentek a későbbi áldozat lakására. Brown tévesen azt hitte a magyar férfiról, hogy homoszexuális, és megpróbált közeledni hozzá. A két férfi között ezután heves vita tört ki, és a fiatal magyar többször erőteljesen fejbe ütötte Brownt egy majdnem 3 kilogramm súlyú bendzsóval, majd a hangszer nyakát, amely letört az ütésektől, lenyomta az áldozat torkán.

A rendőrséget a szomszédok hívták ki. A kiérkező járőrök súlyosan sérült állapotban találták Brownt, miközben Ambach magyarul üvöltözött, és egy emeleti ablakból bútorokat dobált ki a kertbe. A magyar férfi későbbi rendőrségi vallomásában azt állította, hogy csak egy-két részletre emlékszik abból, ami azon az éjszakán történt. Brown három nappal később a kórházban meghalt.