A minisztérium azt mondta, hogy zsebkendőbe kéne köhögni

2009.07.10. 10:29 Módosítva: 2009.07.10. 12:34
Nem érzik úgy a Váci út 81-85.-ben dolgozók, hogy az épület üzemeltetője mindent megtesz a védelmükért. Az épületben a hivatalos adatok szerint nyolcan is elkapták az új influenzát. Az üzemeltető azt állítja, hogy mindent megtett, amit az ÁNTSZ tanácsolt.

Bár az ExxonMobil csütörtöki közleménye szerint nyolc munkatársukon kívül többen nem fertőződtek meg a Váci út 81–85. szám alatti, más cégek által is használt irodaházában, egy olvasónk szerint további két fertőzött is van az épületben:

„A 83-ban lévő MAG Zrt-ben is van már két fertőzött, az egyik az ügyfélszolgálatos nő, (aki naponta több tucat ügyféllel találkozik) a másik a fia, aki a cégen belül a leveket osztja szét, ezáltal naponta többször fel-alá bejárja az egész irodaházat. A cégvezetés már bejelentett, hogy munkaszünet nincs, ha betegszabadságra, szabadságra megy valaki, azt kirúgják.”

A levélíró állításait a hivatalos adatok nem erősítik meg, igaz, az ÁNTSZ hivatalosan csak azokról tudhat, akik legalább háziorvosukat felkeresték a tünetekkel. "Határozottan cáfolom, hogy vállalatunknál történt volna H1N1 fertőzés. A cikkben említett két munkatársunk „hagyományos” influenza fertőzést kapott. Teljesen alaptalan továbbá, hogy a cégvezetés bármilyen bejelentést vagy célzást tett volna arra, hogy szankcionálja a betegszabadságot, szabadságot. Ez távol áll a MAG Zrt. vállalati és vezetési kultúrájától és gyakorlatától" - közölte cikkünk megjelenése után küldött levelében Gáspár Bence, a MAG Zrt. kommunikációs főosztályának a vezetője.  

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a Váci úti Center Point irodaház a magyarországi újinfluenza-fertőzések góca.

Van, aki körbehordja

Egy másik, az irodaházban dolgozó levélírónk a tájékoztatást hiányolta:

„Én is a szóban forgó Center Point irodaházban dolgozom, csak nem az ExxonMobilnak hanem egy másik amerikai cégnek. Tudni kell, hogy az első beteget múlt hét pénteken találták, minket pedig hétfő este munkaidő után tájékoztattak (e-mailben) először, amit legtöbben csak kedd reggel olvastunk. Egy szinttel feljebb történtek a megbetegedések, de én mai napig semmilyen intézkedést nem láttam az épületben. Mintha semmi nem történt volna, mindenki dolgozik mint máskor. A kb. 100 megbetegedésből 1 haláleseti világstatisztikát ismerve ez elég felelőtlen tűnik.”

Megnyugtatására közölnénk, hogy az új influenza valójában közel sem ilyen halálos, sőt az adatok most arra utalnak, hogy egy „szokásos” szezonális influenza halálosabb.

flu2

Erről tájékoztatta az ExxonMobil a cég munkatársait is. Egy, a cégnél dolgozó levélírónk szerint az ÁNTSZ-re hivatkozva közölték, hogy az új influenza veszélytelenebb a telenként fertőző szezonális influenzánál. Az irodaházat üzemeltető ExxonMobil leánycég köremailje azt írta.

„[A]z ÁNTSZ állásfoglalása szerinti megelőzési feladatokat elláttuk, és folyamatosan ellátjuk. [...] Fontos megjegyezni, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, így az irodaház függetlenített levegőellátó (befúvó és elszívó) rendszere nem okozhatja a levegővel történő terjedését a betegségnek. Mindezektől függetlenül az irodaház területén a kérdéses területen a fan-coil rendszer fertőtlenítésre került, és a közös területi takarításban is az ÁNTSZ által javasolt fertőtlenítő szerrel végezzük a mellékhelyiségek, kilincsek liftek fertőtlenítését.”

Exxonmobilos forrásunk szerint a megbetegedést egy, az Egyesült Államokból hazatérő munkatársuk hozta be a céghez. Valamennyi exxonmobilos beteg egy szinten, egy teremben dolgozott. Forrásunknak amúgy a magyar hatóságokkal is érdekes kalandjai voltak. Előbb az ÁNTSZ-nél tájékozódott, ott érdeklődésére közölték, hogy sajnos nem áll rendelkezésükre semmilyen eszköz annak kikényszerítésére, hogy a cég meggátolja a vírus továbbterjedését.

Miért nem akkor hívott, amikor járvány volt?

Ezután az Egészségügyi Minisztériumnál tájékozódott. „Aggodalmamat elmondtam ott is, az első reakciója az volt a fickónak, hogy »miért nem tavaly telefonáltam, amikor influenzajárvány volt«”. Arra a felvetésére, hogy ez egy új vírus, ami ellen az embereknek nincs védettségük, az illetékes azt felelte, hogy „a metrón ugyanúgy össze lehet szedni”. De leginkább a beszélgetés végén kapott minisztériumi jótanács háborította fel, miszerint „zsebkendőbe kéne köhögni”.

flu1

Magyarországon a csütörtök esti adatok szerint eddig huszonnégy embert fertőzött meg az új influenza vírusa. Tizenhárman – köztük az ExxonMobil egyik munkatársa külföldön kapták el a vírust. A tizenegy Magyarországon megfertőződött közül heten az ExxonMobilnál dolgoznak, hárman az egyik exxonmobilos családtagjai. Egy hazai fertőzöttről hivatalosan nem tudni, hogy köze lehetett-e a fertőző góchoz, de értesüléseink szerint annál a Raiffeisen Lízingnél dolgozik, amely ugyan már májusban elköltözött a Center Point irodaházból, de a céges autói egy részét még mindig a Váci út 81-85-ben tárolja.