Megállíthatatlan az újinfluenza-világjárvány

2009.07.14. 09:38 Módosítva: 2009.07.14. 09:42
Szeptemberre el kell készülnie a H1N1 elleni védőoltásnak, mert az új influenza megállíthatatlanná vált, vélekedik az Egészségügyi Világszervezet. Külön oda kell figyelni a gyerekekre, a terhes nőkre és a krónikus betegekre.

A sertésinfluenza-világjárvány megállíthatatlan, ezért minden ország számára hozzáférhetővé kell tenni a védőoltást, jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oltóanyag-kutatási igazgatója. A vakcinának már szeptemberre el kellene készülnie, és minden országban szükség lesz rá, mondta Marie-Paul Kieny.

A szakértők szeptemberben fogják eldönteni, hogy az új vírus elleni vakcinát beépítsék-e a déli félteke számára készülő következő (jövő évi) szezonális influenza-oltóanyagba. Az északi félgömb számára az idei téli influenzavakcina gyártása már csaknem befejeződött.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságai nemrég bejelentették, hogy már augusztusban megkezdődhet az új influenza elleni oltóanyag klinikai kipróbálása.

Minden ország maga döntheti el, hogy a lakosság milyen csoportjait oltják be legelőször, de az egészségügyi dolgozóknak az elsők között kell lenniük, hiszen nagy szükség lesz rájuk, amikor egyre több ember betegszik majd meg, emelte ki a WHO szakértője.

Szintén előnyt kell adni a terhes anyáknak és a krónikus betegeknek. Külön figyelmet kell fordítani a gyerekekre, mert ők erősítik fel a járványokat, mivel az iskolákban nagy tömegben vannak együtt, tette hozzá Marie-Paul Kieny.

A WHO legutóbbi, múlt heti összesítése szerint a világ több mint 130 országában csaknem 100 ezer ember fertőződött meg a sertésinfluenzával, és csaknem 430 eset végződött halállal.

Tüdőkárosodással fenyeget az új vírus

A 2009-es világjárványt okozó új H1N1-es influenza több esetben okoz súlyos tüdőkárosodást, mint a szezonális influenzák, de jól reagál a vírusellenes gyógyszerekre, állapította meg egy friss amerikai tanulmány. A Wisconsini Egyetem virológusai Kavaoka Josihiro vezetésével amerikai páciensektől származó H1N1-es vírusmintákat és szokásos szezonális influenzavírusokat teszteltek egereken, menyéteken, makákó majmokon és speciálisan tenyésztett minisertéseken.

Megállapították, hogy az új influenzavírus súlyosabb tüdőkárosodást okozott az egereknél, a menyéteknél és a makákóknál, mint a szezonális influenzák. Viszont semmilyen tüneteket sem okoztak a minisertéseknél. Ez magyarázatul szolgálhat arra, miért nem tapasztalták sertések megbetegedését Mexikóban a járvány áprilisi kitörése előtt.

A kutatók azt a következtetést is levonták, hogy laboratóriumi kísérletekben a vírus erősen érzékeny a két jóváhagyott vírusellenes gyógyszerre, valamint két kísérleti antivirális szerre. A két jóváhagyott gyógyszer egyike a Tamiflu, amelyet most a világ országai sietve készleteznek.