Egyelőre nincs veszélyben a melegrekord

2009.07.15. 06:39 Módosítva: 2009.07.15. 12:00
Bár a hőmérsékleti rekordok valószínűleg nem dőlnek meg, a Békéscsaba-Debrecen vonalon akár 36-37 fok is lehet, Budapesten pedig 35 fok körül alakul a hőmérséklet. A hőséget egy délután nyugatról érkező hidegfront enyhítheti.

Afrikai eredetű légtömegek érkeznek hazánkba, ez pedig erős felmelegedést hoz a térségbe. Az országban 32-36 fok körül alakul a hőmérséklet szerdán, közölte Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A legmelegebb Kelet-Magyarországon, a Békéscsaba-Debrecen vonalon várható, ahol akár 36-37 fok is lehet. Az UV-B sugárzás továbbra is extrém erősségű, 8,1-es lesz. A Népszabadság információi szerint egy halálos áldozata már van a hét eleje óta tartó hőségnek, egy idős budapesti ember hőgutát kapott.

Budapesten 35 fok körül alakul a hőmérséklet. A Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tartott reggel nyolctól, mivel szerdától az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területén. (Hőségriadót akkor rendelnek el, ha az évszakra jellemző átlagos hőmérsékletet jelentősen meghaladó meleg várható huzamosabb ideig, különösen ha magas páratartalom is kíséri.)

Locsolnak, vizet osztanak

Többek között vízosztással és az utak, utcák locsolásával próbálja enyhíteni a kánikula hatásait a főváros, közölte Demszky Gábor főpolgármester, a Védelmi Bizottság ülése után. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel 6 órától kétszer 12 órában, éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti az akár 60-70 fokra is felhevülő aszfaltot. Nappal a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.

Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a hőségben is folyamatos legyen a lakossági hulladékgyűjtés és -szállítás. Az FKF Zrt. az előírásoknak megfelelően ásványvizet biztosít a munkatársainak.

A Fővárosi Polgári Védelem munkatársai rendőri biztosítás mellett, szerdától naponta 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét Budapest több fontos forgalmi csomópontján, így például a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren és az Őrs vezér téren is. A Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, amelynél reggel nyolctól este hatig lehet zacskós vízhez jutni. A vízosztás várhatóan péntekig tart. A csomagolt vízen kívül poharas vizet is osztanak. A Deák téren külön kutyaitatót is kialakítottak.

A fővárosi önkormányzathoz tartozó strandok reggel 8 órakor nyitnak, és igény szerint később zárnak, így akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. A strandokra kedvezményesen lehet bejutni. Vízkorlátozásra nem kell számítani a jövő héten is kánikula lesz, akkor ugyanezek a rendelkezések lépnek életbe.

Mobil ivókutakat helyeznek ki Szegeden

A rekordokhoz közeli kánikula miatt mobil ivókutakat helyeznek el Szeged közterületein, valamint nappal és éjszaka is rendszeresen locsolják a város útjait. Szerdától tilos Szegeden a bölcsődékben, óvodákban, valamint gyermektáborokban a gyermekeknek olyan szabadtéri foglalkozásokat tartani, ahol a gyermekek közvetlen tűző napnak vannak kitéve. A foglalkozásokat szellős, árnyékos helyen kell megtartani.

A város harmincnyolc üzemelő ivókútja mellé további hat mobil kutat helyeznek ki a csongrádi megyeszékhely forgalmasabb közterületeire, a város belterületi útjait pedig a nappali és éjszakai órákban is nagy teljesítményű locsolóautókkal hűtik.

A MÁV ideiglenes sebességkorlátozást vezetett be Nyíregyháza és Nyírbátor között. A szerelvények este 7-ig legfeljebb 20 kilométeres sebességgel haladhatnak, emiatt 10-20 perces késések várhatók.

Erős napsugárzás

Nagyvárosi környezetben a mért adatoknál több fokkal melegebbet érezhetnek az emberek. A fővároson belül akár nyolc fokos különbségek is kialakulhatnak a belvárosi aszfalttal fedett és a külvárosi erdős helyek között.

A meleg miatt az átlagosnál is több folyadékot kell fogyasztani, nem célszerű a napon tartózkodni a déli órákban, egészen délután három óráig. Kisgyerekek csak a reggeli és az esti órákban tartózkodjanak a napon és a nagyobb gyerekek se legyenek a tűző napon a déli órákban. Az erős napsugárzás nemcsak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót, így célszerű napszemüveget viselni. A hőségben figyelniük kell a szív- és érrendszeri, a cukorbetegek és az idősebbeknek is.

Az egészségügyi szakemberek azt mondják, hogy nem ajánlatos a légkondicionálókat 5-6 fokkal lejjebb állítani a kinti hőmérsékletnél. Ha kint 34-35 fok van, akkor a benti 26-28 foknál hidegebb klíma már árthat. A kánikulai védekezésről bővebben itt lehet olvasni >>>.

Enyhülés várható

A kánikulai meleg ellenére valószínűleg nem dőlnek majd meg az évszázados rekordok. A legmelegebbet eddig ezen a napon Túrkevén mérték, ott 38,1 fok volt 1931-ben. A budapesti napi rekordot 37,4 fokkal 1928-ban jegyezték fel.

A hőséget némileg csökkenti majd a szerda délután nyugatról érkező hidegfront, csütörtökön "csak" 30–34, pénteken 30–35 Celsius-fok várható. Emiatt késő délutántól nyugaton helyenként már erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A hét végén már jelentősen enyhül a meleg, szombaton hidegfront jön, ami miatt több fokkal csökken a hőmérséklet. Ez felfrissíti majd a levegőt, de számottevő csapadék nem várható.