Szökőárriadó volt Új-Zélandon

2009.07.15. 12:18 Módosítva: 2009.07.15. 15:56
Erős földrengés rázta meg a déli sziget partvidékét. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Szökőárriadót rendeltek el Új-Zélandon, miután a szigetország nyugati partvidékén a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés volt - közölte az amerikai geológiai intézet. Más források szerint a rengés erőssége akár a 8,2-et is elérhette. A cumaniriadót néhány órával később lefújták.

A földmozgás epicentruma Invrecargill várostól 161 kilométerre, a déli sziget nyugati részén volt, fészke pedig 20,5 kilométeres mélységben.

A New Zealand Herald arról számolt be, hogy a déli szigeten mindenhol lehetett érezni a földrengést. Egy queenslandi étteremből az utcára rohantak az emberek, mert elment az áram és megszakadtak a telefonvonalak.

Egy wanakai szemtanú elmondta, körülbelül két és fél percig tartott, hozzátette, "három évig éltem Tokióban, pontosan tudom, milyen egy nagy földrengés. Állíthatom, hogy ez volt a legnagyobb és a leghosszabb, amit tapasztaltam".

Tuatapere településen a rendőrség azt közölte, hogy csak kisebb károk keletkeztek, épületek falai repedtek meg, egy bevásárlóközpontban leestek a termékek a polcokról. Komoly károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Új-Zélandon és térségében gyakoriak a földrengések, évente akár 10-15 ezer is lehet. Ezek 99 százalékat azonban csak a műszerek érzékelik.

Az ország történetének legnagyobb - mért - földrengése 7,8-es erősségű volt, a Hawke-öböl környékét rázta meg 1931-ben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport