Tombol az új influenza Londonban

2009.07.16. 21:10
A lakosságszámhoz viszonyítva Nagy-Britanniában van a legtöbb ember, aki megfertőződött az új influenza vírusától. Múlt hét óta több mint négyszeresére nőtt a megbetegedések száma, 29 ember belehalt. Jövő héttől telefonon és interneten is elkezdik a gyógyítást, a betegség lefolyása a legtöbb esetben enyhe.

Már több mint ötvenezer brit fertőződött meg az új influenzavírustól, 29-en meghaltak, közölték csütörtökön brit egészségügyi hatóságok. Az Egészségvédelmi Szervezet (HPA) becslése szerint a H1N1 vírustörzs nagy-britanniai megjelenése óta 55 ezren kapták el a kórt.

A járvány rendkívül gyorsan terjed: az előző, hétfői összesítésben még tízezernél kevesebb igazolt fertőzés és 17 haláleset szerepelt. Nagy-Britanniában a 60 milliót valamivel meghaladó lakosságszámhoz mérve a legnagyobb a fertőzöttek aránya a világon.

Sir Liam Donaldson, az angol-walesi tiszti főorvos csütörtökön a BBC-nek azt mondta, több gócpontban, például a nyolcmilliós Londonban és más közép-angliai nagyvárosokban már hivatalosan is járványos méretet ölt a betegség, amelynek lefolyása a legtöbb esetben enyhe.

Sir Liam bejelentette, azért, hogy a körzeti orvosi rendelők a súlyosabb esetekre összpontosíthassanak, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) a jövő héttől telefonos, illetve internetes kapcsolatfelvételi lehetőséget teremt a kórtól leginkább sújtott angliai lakosságnak. Ezek segítségével a magukat betegnek érzők szakértőkkel konzultálhatnak anélkül, hogy kimozdulnának otthonról. Ha a leírt tünetek alapján valószínűsíthető, hogy az új influenzatörzzsel fertőződtek, a hatóságok vírusellenes szert juttatnak el hozzájuk.

Az NHS már napok óta rádió- és televízió-közleményekben kéri a lakosságot, hogy csak azok a fertőzöttek keressék fel a körzeti rendelőket, akik valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak, például a várandós nők, illetve a cukorbetegségben vagy asztmában szenvedők.

A többieknek szóló tanács úgy hangzik, hogy maradjanak otthon, fogyasszanak bőséges mennyiségű folyadékot, és pihenjenek.

Nem hivatalos csütörtöki értesülések szerint elkapta a betegséget Cherie Blair, Tony Blair volt brit kormányfő felesége is, aki otthonában lábadozik.

Szakértői becslések szerint a járványban akár a brit lakosság harmada is megfertőződhet.

Andy Burnham brit egészségügyi miniszter nemrégiben a londoni alsóházban, a képviselőknek adott tájékoztatójában azt mondta, a járvány csúcspontján lehetnek olyan időszakok, amikor napi 100 ezer új beteget regisztrálnak a hatóságok.