Avartűz és kidőlt fák akadályozták a vonatközlekedést

2009.07.18. 16:39 Módosítva: 2009.07.18. 16:41
A Balatonra egész délután nem lehetett eljutni vonaton, miután leszakadt egy felsővezeték és avartűz miatt le kellett zárni egy szakaszt. Délután négykor indulhatott újból a vonatközlekedés, de a teljes forgalmi rend csak vasárnapra áll helyre.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon avartűz miatt állt a vonatközlekedés Dinnyés és Székesfehérvár között. Az avartűz miatti vágányzár azonban nem érintett már sok vonatot, hiszen azok éppen a Balaton déli partján vesztegeltek amiatt, hogy Balatonszárszón a vihar miatt leszakadt a felső vezeték.

A tűz 3-as kiemelt fokozatú volt, oltásán három tűzoltóautóval dolgozott 18 tűzoltó dolgozott. Végül Dinnyésnél 15 óra 45 perckor indult el a forgalmon, miután eloltották az avartüzet.

A Balatonnál is vesztegeltek

Kilenc vonat vesztegelt a Balaton déli partján a vihar miatt. A Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felsővezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült.

Balatonszárszónál végül 15 óra 52 perckor állították helyre a felsővezetéket, így már közlekedhetnek a villanymozdonyok.

Baranyában szintén egy kidőlt fa miatt vesztegelnek vonatok. A MÁV-Start közleménye szerint Gordisa és Komló állomások között délután fél 3-kor dőlt egy fa a sínekre, a tűzoltóság megkezdte eltávolítását. A Sásdról 14 óra 16 perckor a Komlóra induló, 38614-es személyszállító vonat a fa miatt a nyílt vágányon vesztegel, és várhatóan 120 perc késéssel érkezik meg Komlóra.

Csak vasárnapra áll helyre a vonatközlekedés

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közleményt adott ki szombat délután, amelyben tudatják, hogy a vihar az egész ország területén jelentős fennakadásokat okozott és okoz a vonatközlekedésben. A menetrend szerinti közlekedés előre láthatólag csak a vasárnapi üzemkezdetre állhat helyre.

A vasút szakemberei - ahol kell a Tűzoltóság segítségével - folyamatosan javítják a hibákat, próbálják helyreállítani a közlekedést, és ha szükséges vonatpótló buszok segítségét veszik igénybe az utasok elszállításához - fogalmaz Peiper Károly sajtóügyeletes.