Katasztrófa sújtotta terület lett Graz

2009.07.18. 15:38 Módosítva: 2009.07.18. 15:41
15 fokot esett a hőmérséklet pár óra alatt, súlyos áradások vannak Stájerországban, több út már csak hólánccal járható az Alpokban. A Bécsből Budapestre vezető keleti autópályán egy órát kell várakozni.

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították szombat délután a súlyos áradások miatt Grazot, a kelet-ausztriai Stájerország tartomány székvárosát.

Mint az illetékes városi tanácsos, Detlev Eisel-Eiselsberg irodája közölte, felszólították a lakosságot, hogy a gyerekeket és a háziállatokat tartsák otthon.

Az összes hivatásos és önkéntes tűzoltót felszólították, hogy jelentkezzenek bevetésre. A térségben számos patak már kilépett medréből.

A viharos, zivataros időjárás az egész országban megnehezíti a közlekedést. Néhány kisebb tartományi és országos autóutat le kellett zárni a földcsuszamlások és az áradások miatt. Mint az osztrák autóklub (ÖAMTC) szóvivője közölte, az idei évben a szombati volt a legrosszabb nap az autópályákon és autóutakon kialakult torlódások, dugók szempontjából.

Salzburg közelében, a Tauern-alagút előtt a vakációra induló német autósoknak öt órát is kellett várakozniuk, a gépkocsik 27 kilométeres szakaszon torlódtak fel. Az Olaszország felé vezető másik nagy tranzitútvonalon, a Tirolon át a Brenner-hágó felé vezető autópályán mindkét irányban helyenként több mint tíz kilométeres sor alakult ki. A Bécsből Budapestre vezető keleti autópályán az autósoknak legalább egyórás várakozással kell számolniuk.

A péntekhez képest helyenként több mint 15 fokos hőmérséklet-visszaesés miatt három magasan fekvő alpesi út már csak hólánccal járható. Vasárnapra az ÖAMTC szóvivője szerint enyhülés várható, az időjárás ismét jobbra fordul.