Hepatitis E fertőzte meg a Tesco egyik alkalmazottját

2009.07.21. 21:39 Módosítva: 2009.07.21. 21:59
Egy főként a trópusokon pusztító hepatitisvírus betegítette meg a siófoki Tesco egyik alkalmazottját. A ritka vírus felbukkanása miatt az ÁNTSZ vizsgálódik, a megbetegedés szennyezett hússal vagy vízzel terjed.

A fertőző májgyulladás kevésbé ismert fajtájával, a Hepatitis-E vírussal fertőzödött meg az egyik országos hipermarket-hálózat alkalmazottja Siófokon, írja a hirado.hu. (A Hepatitis-E az egyik leggyakoribb májgyulladás fajta a trópusi, a szubtrópusi és a dél-kelet ázsiai országokban, ott nagyobb járványokat is okozott már.) A fertőzés szennyezett hússal vagy vízzel terjedhet, de a nem megfelelő higiéniás körülmények is okozhatják a megbetegedést. A Tescóban dolgozó férfi, írja a hirado.hu, valószínűleg nem fertőzte meg a kollégáit, de az áruházban fokozott egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Az ÁNTSZ vizsgálatot indított a Magyarországon ritka vírus felbukkanása miatt. A Tesco dolgozója július eleje óta otthon van, munkáltatója nem engedi vissza az áruházba, amíg legalább három vizsgálati eredménye negatív nem lesz. A hirado.hu szerint valamennyi dolgozót azonnal megvizsgáltak a szakemberek és hetente újravizsgálnak mindenkit. Az ÁNTSZ, bár eredmény még nincs, nem tart járványtól.

A Hepatitis-E vírust fertőzött nyers sertés, vaddisznó vagy rágcsáló húsától lehet elkapni, de széklettel is terjed. Magyarországon nagyon ritkán fordul elő. Enyhék a tünetei, a felnőttek többsége észre sem veszi, hogy fertőzött. Ugyanis sokszor nem is okoz sárgaságot, „Viszont nagyon súlyos kimenetelű lehet kismamáknál", mondta a híradónak Szűcs Mária, járványügyi szakértő. Okozhat vetélést, másrészt a kisbaba fertőződhet a méhlepényen keresztül és súlyos májgyulladást okozhat a kisbabánál is.