Iszákosnak nem jár máj, meghalt a beteg

2009.07.21. 10:41
Májátültetés menthette volna csak meg egy 22 éves brit fiatalember életét, azonban az őt ápoló londoni kórház elutasította a beavatkozást. Alkoholisták ugyanis nem kaphatnak a kevés donorból. A fiatalember anyja szerint legalább egy esélyt kaphatott volna a leszokásra, számolt be a Sky News.


A 22 éves Gary Reinbach hétfőn májzsugorban meghalt egy londoni kórházban. A fiatalemberen májátültetés segített volna, de a kórház nem vállalta az átültetést, mondván kevés a donor, a beteg pedig iszákos volt.

A fiatalember édesanyja szerint ez igazságtalan eljárás volt, mert a fia nem kapott esélyt sem arra, hogy bebizonyítsa, képes leszokni az ivásról. Amikor 10 héttel ezelőtt megtudta, hogy beteg, beiratkozott az Anonim Alkoholistákhoz, és eldöntötte, hogy nem iszik többet. Ígérete betartására nem volt lehetősége, mert kórházba került, ahol meghalt.

Az essexi férfi 11 évesen kezdett inni, szülei válásakor. 13 évesen már alkoholista volt. Élete első leszokási kísérletébe kezdett volna most.

A kórház együttérzéséről biztosította a családot, ám jelezték, hogy kevés a beültethető máj, és ezért olyanok kaphatnak csak, akiknek életmódja megfelel az előírásoknak.