Vihar tombolt északon

2009.07.24. 06:40 Módosítva: 2009.07.24. 16:48
A kánikula után csütörtök éjszaka egy zivatarlánc nyúlványa ért el bennünket, ami sok helyen 100-110 kilométer/órás széllökéseket okozott. A szomszédos országokban is komoly károkat okozott a vihar.

A tűzoltókat reggel hatig 205 esetben riasztották a dunántúli megyékben és a fővárosban az éjszakai vihar miatt - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-nek. .

Kidőlt fák, leszakadt faágak, megrongálódott tetőszerkezetek miatt riasztották a tűzoltókat, sérültről nem tudnak. A legtöbb riasztás, 59 Komárom-Esztergom megyéből érkezett, de kaptak riasztást Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Pest, Vas és Zala megyéből is.

Több helyen mértek 100 km/órás széllökéseket

Az időkép.hu meteorológiai portál szerint egy legalább 400 kilométeres zivatarlánc tarolt Csehországban és Lengyelországban, ennek a déli nyúlványa ért el bennünket. A Győr melletti Pérről 107, Vácról 110 kilométer/órás széllökéseket is jelentettek.

Török László meteorológus az MTI-nek azt mondta, gyenge, száraz hidegfront vonult át az ország felett. A legerősebb, 111 kilométer/órás széllökést a Fejér megyei Felcsúton mérték hajnalban.

Még pénteken is kánikula lesz, 31-36 fok várható, a hőségriasztást azonban várhatóan visszavonják, mert szombaton hidegfront vonul át az országon. Szombaton 24-29, vasárnap pedig 25-26 fok várható, jövő héten 30 fok körül lesz a hőmérséklet.

Már nyolc halott Lengyelországban

Lengyelországban nyolcan meghaltak és sokan megsérültek. A csütörtök esti híradások még öt halálos áldozatról szóltak. Az újabb bejelentésekben még nem részletezték, hogy hol történtek a további halálesetek. Több mint 12 ezer tűzoltó vesz részt a mentésben.

Csehországban egy 75 éves nő meghalt, többen pedig megsérültek, amikor a szél fákat döntött ki. Prágában megbénult a vonatközlekedés. Az ország középső részén villám csapott egy buszba, két utas megsérült.

Több millió eurós kár Ausztriában és Szlovákiában

Több millió eurós kárt okozott a vihar, amely péntekre virradóan söpört végig Nyugat-Szlovákián. Sok helyen volt áramkimaradás, fák dőltek a vasúti sínekre. Emiatt a Pozsonyt Csehországgal összekötő vasútvonalon órákon át szünetelt a forgalom, a nemzetközi vonatok késtek.

A Pozsonytól északra fekvő Malacka (szlovákul Malacky) városban a vihar két ház tetetjét is lesodorta. A cseh-szlovák határvidéknek ezt a déli részét nemrég a Morva folyó áradása sújtotta.

Tizenötmillió eurós kárt okozott a csütörtöki jégeső az osztrák mezőgazdaságnak, és a jégviharok pusztítása az idén már összesen 65 millió euró veszteséget jelentett az ágazatnak, közölte pénteken egy osztrák biztosítótársaság.

A június végén és július elején két héten át dúló viharok további 20 ezer hektáron károsították a termést, az osztrák mezőgazdasági kamara adatai szerint, írja az MTI.