Agyonverték egy acélipari üzem igazgatóját

2009.07.26. 12:20
Mintegy 30 ezer acélipari munkás tüntetett egy északkeleti kínai városban gyáruk és egy pekingi üzem fúziója ellen. Ami szerintük nem jó, mert amióta a fővárosi acélgyár megszerezte a tonghuai üzem irányításának jogát, súlyos vezetési hibák történtek. A tüntetés alatt meglincselték a pekingi üzem igazgatóját, és körülbelül 100 munkás sérült meg.

Agyonvertek egy vezérigazgatót acélipari munkások, akik pénteken összecsaptak a rendőrökkel egy északkeleti kínai városban, közölte egy Hong Kong-i székhelyű emberi jogi csoport. A szervezet szerint legalább 30 ezer munkás tüntetett, és ütközött meg a rendfenntartókkal Tonghuában. Az összecsapásokban csaknem 100-an sérültek meg.

A megmozdulást az a terv váltotta ki, miszerint a munkások üzemét egyesítenék egy másik gyárral. Az AFP hírügynökség értesülései szerint a tonghua-i Vas -és Acélművek munkásai azért ellenzik, hogy egy pekingi acélgyár megszerezze a többségi tulajdont, mert a fővárosi cég tavaly már ideiglenesen irányította a gyárukat, és szerintük akkor súlyos vezetési hibák történtek.

A Hong Kong-i emberi jogi csoport szerint a pekingi cég jelenlévő vezetője felszólította a tüntető munkásokat, hogy menjenek vissza dolgozni, mire azok rátámadtak, és agyba-főbe verték, majd a kiérkező mentőnek útját állták, így a cégvezető a helyszínen meghalt. A munkások dühét fokozta, hogy a vezérigazgató állítólag három millió jüant keresett havonta, miközben ők csak 200 jüant kaptak.