Az Airbus lecserélteti a sebességmérőket

2009.07.31. 10:10 Módosítva: 2009.07.31. 10:21
Az Airbus arra kéri a repülőgépeit használó légitársaságokat, hogy cseréljék le több száz járatukon a sebességmérőket. Közleményük szerint csak elővigyázatosságból kérik a cserét, a műszerek most is megfelelnek az előírásoknak. A június elején lezuhant Air France gép katasztrófáját vizsgáló szakértők szerint a sebességmérő is szerepet játszhatott a balesetben.

Az Airbus repülőgépgyártó csütörtökön felszólította a nemzetközi légitársaságokat, hogy cseréljék le mintegy 200 hosszú távú járatukon a sebességmérő berendezések nagy részét. A társaságokhoz eljuttatott közleményükben az Airbus azt kéri, hogy a francia Thales cég által gyártott sebességmérők közül legalább kettő műszert az amerikai Goodrich cég berendezéseire cseréljenek le az A330-as és az A340-es gépeken.

A repülőgépgyár azután szólított fel a sebességmérők cseréjére, hogy a június elsején lezuhant Air France utasszállító tragédiáját vizsgáló szakértők bejelentették: a műszernek is köze lehetett a repülőgép lezuhanásához, bár nem ez volt a kizárólagos oka a szerencsétlenségnek.

Az Airbus közleménye szerint a felszólítást elővigyázatosságból adták ki, annak ellenére, hogy az érintett repülőgépeik sebességmérő berendezései megfelelnek az előírásoknak.

Az Air France légitársaság Airbus utasszállítója június elsején zuhant le az Atlanti-óceán felett. A gép 228 emberrel a fedélzetén a brazíliai Rio de Janeiróból a francia fővárosba tartott. A tragédiát senki nem élte túl.

A szerencsétlenséget vizsgáló francia szakértők korábban azt mondták: a gép sebességmérői közrejátszhattak a tragédiában, de nem voltak okozói a szerencsétlenségnek. Bejelentésük után a francia légitársaság azonnal kicseréltette Airbus gépeiken a sebességmérő berendezéseket. A repülőgépgyártó mostani bejelentésére reagálva a Finnair is jelezte, hogy már korábban lecserélték a műszereket az érintett repülőgépeken.