Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Erdőtűz pusztít a Kanári-szigeteken

2009.08.01. 17:41
Egy péntek éjszaka kezdődő erdőtűz miatt négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigeteken. La Palma szigetén szinte az összes helyi tűzoltó bekapcsolódott az oltásba, de a szomszédos szigetekről is érkeztek katonák segíteni.

Egy hatalmas erdőtűz miatt négyezer embert menekítettek ki otthonából biztonságosnak vélt helyre szombaton a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken.

A lángok péntek éjszaka csaptak fel a szigetcsoport legkevésbé fejlett tagján, La Palma szigetén, Mazo és Fuencaliente települések közelében, az idegenforgalmi szezon kellős közepén.

kanari1

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, de az elmúlt napok forró időjárása miatt alaposan kiszáradt a növényzet a rendszerint zöldellő szigeten.

A sziget szinte összes tűzoltója a lángokkal viaskodik, amibe több repülőgép is bekapcsolódott. A szomszédos Tenerife szigetéről katonákat vezényeltek át a mentőalakulatok megerősítésére.

kanari2

Spanyolország szárazföldi részén, ahol mostanában jóval meghaladja a 30 Celsius fokot a hőmérséklet, idén nyáron már nyolc ember lelte halálát erdőtüzekben. Országszerte több mint négyezer tűzoltó áll készültségben, ötvenegy embert gyújtogatás miatt őrizetbe vettek.