Drogtesztet végeztek autósokon Hódmezővásárhelyen

2009.08.02. 20:51
Szondát fújattak és nyálmintát is vettek egy éjszakai közúti ellenőrzésen Hódmezővásárhelyen a rendőrök. A szondát kötelező volt megfújni, a nyálminta adása viszont csak önkéntes és egyelőre anonim volt.

A rendőrség orvosszakértői a mintákat egy európai uniós program keretében kifejlesztendő drogteszthez gyűjtötték, ami a nyálból képes kimutatni, ha a jármű vezetője kábítószer hatása alatt ül a volán mögé.

Cannabis-származékokat, amfetamin-, extasy-származékokat, ópiátokat, kokaint és a gyógyszerek közül az altó- és nyugtatószereket, illetve az antidepresszánsokat tudják a teszttel kimutatni.

A nyálmintaadás egyelőre önkéntes és anonim, de lehet, hogy az ehhez használt teszt hamarosan ott lesz minden rendőrnél, és akkor már nem lehet rá nemet mondani. A nyálmintából a laboratóriumban 20-25 féle gyógyszert és kábítószert tudnak rövid idő alatt kimutatni.

A rendőrségi főorvos elmondta: a program során 14 országban 50 ezer mintát vesznek, Magyarországon háromezret kell gyűjteni és feldolgozni. A mintavételek a végéhez közelednek, már eddig is több pozitív mintát találtak, a fiataloknál főleg extasy- és cannabisnyomokat, míg az idősebbeknél tudatbefolyásoló gyógyszereket mutattak ki.