Súlyosabb a tongai kompkatasztrófa, mint gondolták

A korábbi adatokkal szemben hatvanhat halottja lehet a tongai kompkatasztrófának, közölték pénteken a mentőalakulatok. Egy nappal korábban még 25 eltűntről számoltak be a hatóságok, de közben kiderült, hogy a hajón jóval többen voltak, mint azt gondolták.

A mentőalakulatok szerint akár hatvanhat halottja is lehet a szerdai tongai kompkatasztrófának. A Princess Ashika nevű hajó a fővárosból, Nuku'alofából indult el, és a kikötőtől 86 kilométernyire süllyedt el, miután az erős hullámok felborították a kompot. A hajó 35 méterres mélységbe süllyedt.

A helyi idő szerint szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt elsüllyedt hajó tragédiájának 53 túlélője van, és legalább 64 embert eltűntként tartanak nyilván, közölte a pénteken a kereső- és mentőmunkálatok irányító John Dickson. A 64 eltűnt között 21 nő, és hét gyerek van, akik a fedélzetközben aludtak a hajó elsüllyedésekor.

Princess Ashika komp
Princess Ashika komp

Eddig két holttestet találtak, és kiderült, hogy az első számokkal ellentétben nem 79-en, hanem legalább 119-en voltak a kompon. A tonga-szigeteki rendőrfőkapitány egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pontos utaslista a hajó fedélzetén lehetett, így elképzelhető, hogy még többen voltak a kompon. Chris Kelley elmondása szerint a túlélők közül 15-en nem szerepeltek a listán.

A holttestek kiemelésére Ausztrália és Új-Zéland is haditengerészeti búvárokat küldött a tongai kormányfő kérésére, aki szerint már nagyon kevés esély van arra, hogy túlélőkre bukkannak.

A 34 éves kompot a csendes-óceáni királyság idén kapta Fidzsitől egy másik, nem elég biztonságosnak ítélt komp helyettesítésére. A Princess Ahsikát a tervek szerint csak 2011-ig használták volna a 169 szigetből álló országban, amikor egy új, jelenleg építés alatt álló hajó váltotta volna le.