Darazsak szállták meg Baranya megyét

2009.08.16. 16:28 Módosítva: 2009.08.16. 17:22
Sok Baranya megyében élő család számolt be agresszív darazsakról, amelyek miatt többen már az udvarra sem mernek kimenni. A méhészek szerint szakember nélkül nem könnyű eltávolítani a nagyobb fészkeket.

Elszaporodtak a darazsak Baranya megyében, és ellepték a családi házas területeket, kerteket, gyümölcsösöket. Sokan emiatt már nem mernek kimenni az udvarra. A meleg miatt agresszívvá váló darazsakat nehéz elűzni. A méhészek szerint jobb, ha szakembereket hívnak a fészkek eltávolításához.

A kisebb fészkeket még le lehet fújni darázsölő sprayvel, a nagyobbakkal azonban már vigyázni kell. "Jobb az óvatosság, főleg aki esetleg érzékeny rá, vagy nehezen viseli el a fájdalmat. Ajánlott nem hozzájuk nyúlni, hívjanak inkább szakembert, a lódarázzsal meg ne is próbálkozzanak, mert az életveszélyes is lehet" - mondta el a Független Hírügynökségnek Regős Rodion méhész.

A nagyon nagy darázsfészekhez pedig a tűzoltókat szokták kihívni. Ők teljes védőruhában fújják le a rovarokat és égetik el a fészkeket. A tűzoltókat eddig 74-szer riasztották darázsfészek miatt. Ezeket mind eltávolították. A lódarazsak időszaka azonban még csak most következik. Ők augusztus végén, szeptember elején raknak fészket.