Csütörtök este ismét tetőzik az olasz lottóláz

2009.08.19. 22:03
Minden idők legnagyobb európai lottójackpotja találhat gazdára csütörtök este Olaszországban.

Lassan egész Európa a csütörtök esti olasz lottóhúzásra koncentrál, mivel 143,9 millió euróra (39,3 milliárd forint) dagadt az olasz lottófőnyeremény, a telitalálat nélkül lezajlott kedd esti sorsolás után. Olaszországba továbbra is özönlenek a lottóturisták, elsősorban Németországból és Ausztriából érkeznek Európa eddigi legnagyobb lottófőnyereméért a szerencsét próbálók.

A lottóőrülettel kapcsolatban már Silvio Berlusconi kormányfő is megszólalt: a politikus egy milánói étteremből távozóban tett említést arról, hogy még soha életében nem játszott a Superanolottón. A kormányfő még egy viccet is elsütött: "Hallottam, hogy Nápolyban van egy fickó, aki arra vár, hogyha megnyeri a pénzt, hazamegy a feleségéhez, és azt mondja neki: pakold a bőröndöket! A feleség erre azt kérdezi: hová megyünk? A férj pedig azt válaszolja majd: csak te mész".

Számítások szerint az álomfőnyereményre áhítozó játékosok ebben az időszakban napi átlagban összesen 26 millió eurót (7,1 milliárd forint) költenek a lottóra. Tavaly júliusban ez az összeg még csak 14 millió euró (3,8 milliárd forint) volt. A főnyereményt utoljára egy január 31-i sorsoláson ütötték meg, a pénz azóta halmozódik.

Egy biztos nyertese már van az Európa eddigi legnagyobb nyereményével kecsegtető olasz lottónak: a költségvetés mintegy 750 millió eurót (205 milliárd forintot) keresett szerencsejátékon az elmúlt hat hónapban. A Superenalottót üzemeltető Sisal S.p.A. bevételeinek a felét kapja meg a kincstár, 38 százalékát fordítják a nyereményekre, 8 százalék jut az értékesítőknek, 4,5 százalék kerül a Sisal kasszájába. A föl nem vett nyeremények az államot gyarapítják, idén eddig 7 millió eurót tett ki ezek összege a szerencsejáték-iparra szakosodott Agipronews információi szerint.

Annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy a mostani jackpotért nem jelentkezik senki: a csaknem 140 millió euró egy átlag olasz életkeresetének a 137-szerese, így nem csoda, hogy manapság már nagy közösségek állnak össze egy-egy győztesnek vélt kombináció megjátszására, de arra is volt példa, hogy egy város önkormányzata szólított fel kollektív játékra.