Sára, Márió
2 °C
6 °C

Legalizálta a marihuánát Argentína is

2009.08.26. 07:12
Az argentin kormány a legfelsőbb bírósággal egyetértésben hamarosan a kongresszus elé terjeszti a jelenleg érvényben lévő, drogokkal kapcsolatos törvény módosítását.

Alkotmányellenesnek nyilvánította a marihuána birtoklásának és fogyasztásának büntetését az argentin legfelsőbb bíróság szerdán. A testület állásfoglalása szerint a felnőtteknek jogukban áll meghatározniuk saját életvitelüket.

A döntést azután hozták meg a dél-amerikai országban, hogy perbe fogtak öt fiatalt, akiknél marihuánás cigarettákat találtak. A bíróság megállapította, hogy "minden felnőtt dönthet a saját életviteléről az állam beavatkozása nélkül", ezért a kis mennyiségű marihuána birtoklásának és fogyasztásának büntetése alkotmányba ütközik.

Azt azonban világossá tették, hogy a könnyűdrog használata nem sérthet másokat, és továbbra sem támogatják a kábítószerek teljes legalizációját. A bíróság állásfoglalásával hírek szerint egyetért az argentin kormány is, amely hamarosan a kongresszus elé terjeszti a jelenleg érvényben lévő, drogokkal kapcsolatos törvény módosítását.

Latin-Amerikában már több ország is lépett a legalizáció felé: Venezuela, Ecuador és Kolumbia után a legnagyobbat talán Mexikó, ahol a múlt héten még a heroin és a kokain kis mennyiségű birtoklását és fogyasztását is dekriminalizálták. Ez utóbbi országban azonban főként az utóbbi néhány évben döbbenetes méreteket öltő szervezett bűnözés visszaszorítását remélik a lépéstől. A mexikóiak öt gramm marihuánát, 500 milligramm kokaint, két gramm ópiumot vagy 50 milligramm heroint tarthatnak maguknál jogi következmények nélkül.