Kitelepítették egy belgrádi nyomortelep roma lakóit

2009.08.31. 22:35 Módosítva: 2009.08.31. 22:39
Kitelepítették hétfőn a Belgrád egyik hídja alatt található gettó roma lakóit a szerb főváros hatóságai. A Beta szerb hírügynökség szerint a kitelepítés indoka, hogy újjá kell építeni egy nemzetközi utat.

A Gazella-híd alatti nyomortelep érintkezik azzal a sztrádával, amely Törökországot és Görögországot köti össze Nyugat-Európával. A telep régóta okoz fejfását a belgrádi hatóságoknak, amelyek szerint a híd rendbetételét is akadályozza a gettó, ahol több mint 130 romacsalád él évek óta a környező belgrádi lakók dühe ellenére. Több mint ezer romát telepítettek át Belgrád más részeire hétfőn, 53 családot pedig visszaszállítottak Dél-Szerbiába, azokba a falvakba, ahonnan jöttek.

A július 1-én Belgrádban megtartott Universiade miatt már korábban is intézkedéseket hoztak a romák ellen. A belgrádi városvezetés körbekerítette a telepet, a bejáratokat betontuskókkal zárták le. Mozgásukban kivezényelt kutyás rendőrök és biztonsági szolgálatok emberei akadályozzák a romákat, akik jogvédő szervezetek szerint állandó megfélemlítésnek voltak kitéve, elzárással fenyegették őket, ha a jogvédők panaszkodni mernek. A telepre ráadásul se a mentő, se a pénzért összegyűjtött papírhulladék elszállítására érkező teherautó nem jutott be oda.

Áprilisban már felszámoltak egy Új Belgrád-i roma telepet: a viskókat lerombolták, elzavart lakóik pedig csak napokkal később kerültek ismét fedél alá Belgrád egyik külvárosában.

A Gazella-híd alatt élő romák elszállítását támogatta az EBESZ, amely abból a szempontból ítélte meg a telepet, hogy az ottani állapotok sokkolóak, ezért meg kell szüntetni azokat. A gettóból elvitt romák többsége a 90-es években jött Belgrádba, a háború elől menekülve, és a jobb életfeltételek reményében.