Bíróság előtt a Columbine-rajongók

2009.09.03. 12:58
A manchesteri Matthew Swift és Ross McKnight iskolai vérfürdővel akart megemlékezni tavasszal a tíz évvel ezelőtti Columbine-mészárlásról.

Manchesterban megkezdődött annak a két brit fiatalnak a bírósági pere, akik az 1999-es Columbine-mészárlás tízéves évfordulójára iskolatársaik és tanáraik meggyilkolását tervezték, jelentette az Associated Press hírügynökség. Az ügyész a szerdai vádbeszédben elmondta, hogy a két fiú a maguk közt Szivárvány tervnek hívott akcióban először egy manchesteri bevásárlóközpont felrobbantását akarták végrehajtani, majd iskolájukba mentek volna, hogy végezzenek az ott lévőkkel. A két tinédzser minden idők legnagyobb ámokfutását akarta végrehajtani.

Az ügyész szerint a két fiatal mészárlásra készült az Audenshaw gimnáziumban. A vádlottak részletes írásos tervet készítettek, a 16 éves Ross McKnight pedig naplójába azt írta: "besétálunk az iskolába, és senki sem jön majd ki élve". McKnight egy helyütt leírta, hogy amint mindenkivel végeztek, öngyilkosságot követnek majd el.

A Columbine-mészárlás után
A Columbine-mészárlás után

A 18 éves Matthew Swift hálószobájában egy széfben megtalálták az iskola alaprajzát, valamint az "Anarchisták szakácskönyvének" egy másolatát, többek között leírásokat az aceton-peroxid detonátorként való alkalmazásáról. Találtak egy mappát is, további tervekkel és egy fotóval az 1999. április 19-i coloradói mészárlás két tetteséről, a Columbine középiskolában 12 diákot és egy tanárt agyonlövő, majd öngyilkosságot elkövető Eric Harrisről és Dylan Kleboldról. Swift is naplót írt terveiről: "Nem tartom magam normálisnak. Nem is gondolok magamra emberként. Végre fogom hajtani a Szivárvány tervet, nem kegyelmezek senkinek." Swift széfjében egy 9 mm-es pisztolyutánzatot is találtak, írja a Guardian.

A vádirat szerint a két brit tinédzser nem pusztán fantáziáltak a Columbine-mészárlás megismétléséről, de meg is állapodtak abban, hogy terveiket megvalósítják. A Daily Mirror azt írja, hogy 18 hónapig tervezték a fegyveres mészárlást. Ross McKnight még egy iskolai fogalmazást is írt az egyik órára, amiben az iskolában bekövetkezett ámokfutást írt le vérfagyasztó részletességgel. Tanára érdekesnek és szokatlannak nevezte a művet.

Akkor buktak le, amikor Ross McKnight márciusban részegen felhívta egyik lány ismerősét, és elmondta neki, mit terveznek, és hogy nem bír április 20-ig várni. A lány másnap anyjával egyenesen a rendőrségre ment.

A rendőrség egy hónappal a tervezett mészárlás előtt letartóztatta a két fiút. McKnight tagadta a vádakat, míg Swift azt állította, hogy ő csak egy élénk fantáziájú, megzavarodott tinédzser. A bíróságon a védelem tagadta a vádakat, de érdemi védekezést még nem terjesztettek elő.