Magyarországon fogták el a nápolyi maffiózót

2009.09.19. 16:08
Giancarlo De Luca júliusban szökött meg egy rajtaütés elől Olaszországban, most a magyar-román határon kapták el a magyar rendőrök az olaszok jelzése alapján. A férfi a camorra nevű bűnszervezet egyik központi alakja lehetett, aki uzsorázott és védelmi pénzeket szedett.

A nápolyi Casalesi–klán egyik vezető tagját tartóztatták le Nagylaknál a magyar-román határon, adta hírül az MR1 Kossuth Rádió szombaton.

Az olasz ANSA hírügynökség jelentése szerint Giancarlo De Luca, a Casalesi-klán egyik területi vezetője július 17-én szökött meg egy rajtaütés elől, amelyben hat helyi maffiózót tartóztattak le az olasz hatóságok. Az ötvenkét éves férfi azóta szökésben van.

A maffiózót a caserta-i olasz rendőrök jelzése alapján a magyar rendőrök tartóztatták fel a határon, amikor át akart menni Romániába. A férfi gépkocsival próbált meg átkelni a határon, vele utazott húszéves fia és egy másik fiatalember. Az utóbbi személy azonosítása érdekében az olasz hatóságok képviselői már Magyarországra érkeztek.

Uzsorázott is, a camorra központi alakja lehetett

Giancarlo De Luca olasz értesülések szerint a camorra bűnszervezetének egyik központi alakja, az utóbbi hónapokban letartóztatott maffiavezérek nevében ő szedte be az uzsora és védelmi pénzeket.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője csak annyit közölt, hogy csütörtökön este európai elfogatóparancs alapján vettek őrizetbe Nagylaknál egy olasz férfit. A férfi Romániába akart átlépni, de adatai ellenőrzésekor kiderült, hogy az olasz hatóságok különböző, személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene.

"A Fővárosi Bíróság pénteken rendelte el az olasz férfi egyszerűsített átadási letartóztatását, és a magyar hatóságok megkezdték az egyeztetést az olasz hatóságokkal az átadásáról" - tette hozzá.