Igazságot szolgáltattak a pécsi varjaknak

2009.10.01. 17:00
A másodfokú természetvédelmi hatóság elutasította az önkormányzati tulajdonban lévő Pécsi Temetkezési Kft. fellebbezését, ezért a cégnek a 2008 tavaszán történt facsonkítás és a varjúfészkek engedély nélküli eltávolítása miatt az első fokon kiszabott 450 ezer forintos bírságot be kell fizetnie.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának irodavezetője elmondta: a varjúfészkek engedély nélküli eltávolítása ügyében korábban lefolytatott rendőrségi vizsgálat során a kihallgatott személyek tagadták az egészséges fák, törzsrészek eltávolítását.

Hozzátette: ”a sors úgy látszik mégis igazságot szolgáltatott a varjaknak”, hiszen a Pécsi Temetkezési Kft. belső ellenőrzése során kiderült, hogy egészséges fákat is kivágtak a köztemetőben és azokat néhány dolgozó saját célra hasznosította.

A madártani egyesület a természetvédelmi hatóságnál is kereste igazát, amely a napokban elutasította a Pécsi Temetkezési Kft. korábbi fellebbezését. Ez pedig azt jelenti, hogy az első fokon kiszabott 450 ezer forintos bírságot be kell fizetnie a cégnek.

Az ügy előzménye, hogy tavaly áprilisban a temető egyik belső útja melletti platánfák ágait kivágatta a vállalat, mondván veszélyeztették az arra közlekedők testi épségét, mert belógtak az út fölé.

A madárvédők viszont úgy vélték: a fák megnyirbálása során a védett madár fészkeit is leverték, ráadásul mindezt költési időben, emiatt fiókák pusztultak el.

Éppen a faágvágás előtti napon számlálták meg, mennyi fészek található a temetőben. A harmincegyből azonban másnapra csak tizenöt maradt, ezt fényképekkel is dokumentálták. Szakemberek szerint a tizenhat levert fészekben, átlagosan öt fiókával számolva 80 kis vetési varjú pusztulhatott el. Miután a madár értéke tízezer forint, az eszmei kár elérheti a 800 ezer forintot is.