Emberekre veszélytelen a szikszói hulladék

2009.10.02. 13:51 Módosítva: 2009.10.02. 18:50
A zsiradékkal teli, folyékony anyag nem károsítja a vízkészletet. Miután befejezték a vizsgálatokat, kezdődhet a kármentesítés a két éve bezárt szeméttelepen. A rendőrség büntetőeljárást indított a rendőrség az illegálisan lerakott

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint büntetőjogi felelősségre vonásra van szükség a Szikszó határában illegálisan lerakott hulladék ügyében. Büntetőeljárást indított a rendőrség az illegálisan lerakott szemét miatt.

Szabó Imre a helyszínen tájékozódott az esetről, ezután elmondta: a lakosságot közvetlen veszély nem fenyegeti, azonnali intézkedést nem kell elrendelni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a hulladék illegális lerakása büntetőjogi kategória.

A már két éve bezárt szeméttelepen nagy mennyiségű veszélyes, állati eredetű és egyéb hulladékot raktak le. A szaktárca vezetője közölte: a szakvélemények alapján a hulladékot iparszerűen, munkagépekkel helyezték el ismeretlenek.

A szakvélemények megállapították: sem a felszín alatti, sem pedig a felszíni víz nem került veszélybe, a terület olyan földtani adottságokkal rendelkezik, amely nem engedi, hogy a vízkészletet elérje a szennyező anyag.

A vizsgálatok befejezése után megkezdődhet a kármentesítés, a hulladéktelep felszámolása, ugyanakkor hosszú távon az a megoldás, hogy uniós források bevonásával térségi hulladéklerakó rendszer elemeként ezt a telepet rekultiválják, mint több hasonlót az országban.

Kaposi Zoltán, a Szikszói Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke korábban azt mondta, hogy szervezett módon, ipari méretekben - vélhetően szippantós kocsikkal - szállítják a város környéki lezárt hulladéklerakóba a zsiradékkal teli, folyékony anyagot.