Idegméreg gyilkolja a Fehér-tó madarait

2009.10.03. 10:36
Mintegy 15 millió forint értékű madárállomány pusztult el a Szeged melletti Fehér-tó területén. Az állatokat az úgynevezett nyári bénulás támadta meg, amelyik először a lábat, aztán a szárnyat, végül a nyakat teszi mozgásképtelenné, írja a delmagyar.hu

Huszonöt madárfaj mintegy 1000 példánya pusztult el a Szeged melletti Fehér-tó területén – a szárnyasok vélhetően a botulizmus áldozatai lettek, írja a delmagyar.hu. Az úgynevezett tavi bénulást előidéző baktériumok azért szaporodtak el, mert a területen működő halgazdaság a halakat a vízzel együtt leengedte. A tó gödreiben megmaradt a víz, a terület mocsarassá változott. A szokatlan szeptemberi, csapadékmentes melegben a pocsolyák vize felmelegedett, az oxigénhiányos, szerves anyaggal telítődött vízben pedig elszaporodtak a botulizmust okozó baktériumok. Az ott táplálkozó madarak pedig megfertőződtek.

„Először a lábuk bénul le, aztán a szárnyuk, végül a nyakuk és a nyelőcsövük. Az a példány jár jobban, amelyik már annyira lebénult, hogy nem repül el, de még él. Azt meg tudjuk fogni” - magyarázta a delmagyar.hu-nak Bakacsi Gábor, a természetvédelmi őrszolgálat kerületvezetője. Három-négy szakember járja naponta a környéket, begyűjtik a beteg vagy már elpusztult állatokat. A jelenség bármelyik sekélyebb természetes vízben előfordulhat a melegben.

Most mindenesetre hallgazdaság egy másik tóegységből enged át vizet az iszapos területre, és a szakemberek abban bíznak, hogy így megállítható a mérgezés. Hogy mekkora kárt is okozott a madarak pusztulása, azt csak hetek múlva tudják megmondani, amikor biztosan vége a fertőzésnek. Eddig a tőkés és csörgő récékből 700–800 egyed pusztult el, vadgazdálkodási értékük egyenként 10 ezer forint, azaz a veszteség 7-8 millió forint. A fokozottan védett gulipánok pénzben kifejezett értéke 250 ezer forint, az eddig elpusztult 20 egyed összesen 5 milliós kárt jelent. Az 50 ezer forint értékű kanalas récéből már 30 példányt gyűjtöttek be (mintegy 1,5 millió forint).