6,6 milliárdnyi adócsalást leplezett le a VPOP

2009.10.05. 12:13 Módosítva: 2009.10.05. 13:18
Két ügyben összesen 6,6 milliárdos adócsalásról számolt be a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Az egyik esetben egy számlázási láncolathoz nyolcvan gazdasági társaság kapcsolódott, a másikban szlovén, szlovák és román szereplők is vannak.

Több milliárd forintos adócsalásra bukkant a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), amely a múlt héten felderített egy több országra kiterjedő szervezetet és egy nyolcvan társaságot érintő számlázási láncolatot - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.

A számítástechnikai termékek forgalmazására szakosodott társaság a tintapatronokat, az alaplapokat és a processzorokat - amelyeket különösen nagy haszonkulccsal lehet eladni - Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és a Távol-Keletről szerezték be.

Harminchat vállalkozás érintett

Ezeket a termékeket Magyarországon úgy értékesítették, hogy az eladásból keletkező import áfáját fiktív, közösségen belüli exporttal tüntették el, amihez szlovén, szlovák és román gazdasági társaságokat használtak fel. Az ügyben 36 hazai és külföldi vállalkozás érintett, közülük több szlovák, osztrák, román, szlovén és német.

A VPOP eddigi adatai szerint a szervezet 4,8 milliárd forint adóhiányt okozott 2008 januárja és 2009 augusztusa között, és csaknem 16 milliárd forint készpénzt vett fel különböző bankoktól. Azt, hogy a banda miként mosta tisztára a pénzt, még vizsgálják.

Az VPOP az ügyben tizenegy embert őrizetbe vettel, közülük hetet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy ember esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A gyanúsítottak elfogásban csaknem kétszáz pénzügyőr vett részt, akik 32 helyszínen végeztek "nyomozati cselekményeket", és 50 millió forint értékben készpénzt és árukészletet foglaltak el. Az akció idején Magyarországon tartózkodott a német adóhivatal két szakembere is, akik a németországi jogsértések ügyében nyomoztak.

Egy részük megtérítette a kárt

A számlázási láncolat felderítéséről Nagy János közölte: 80 gazdasági társaság érintett az ügyben, amelynek két főszereplője van, akik 2001 és 2007 között több céget alapítottak, illetve alapíttattak. Ezek a társaságok fiktív számlákat állítottak ki velük gazdasági kapcsolatban soha nem álló cégeknek a számlaérték bizonyos százalékáért. Azok a vállalkozók, akik ilyen fiktív számlákat kértek, havonta akár több száz számlát is kaptak, hogy elkerüljék az árbevételük után fizetendő adót.

Nagy János hangsúlyozta: az összesen csaknem 10 milliárd forint értékben kibocsátott hamis számlákkal mintegy 1,8 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoztak a gyanúsítottak. Az elkövetők egy része önként megfizette adótartozását, 90 millió forint értékben, és további 10 milliós megtérülés várható.

Az ügyben 34 embert hallgattak ki adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, valamint közokirat-hamisítás miatt. Az elkövetők akár 8 évi letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.