Egy angol macska hivatásos hipnoterapeuta lett

2009.10.12. 21:59
A hipnózis állapotában történő gyógyítást sokan áltudománynak, kuruzslásnak tartják, mégis sok szervezet foglalkozik ilyesmivel, és ad ki hivatásos hipnoterapeuta okleveleket. A BBC újságírója a hipnoterápiával foglalkozó szervezeteket brit és amerikai szabályozását tesztelte azzal, hogy a macskája felvételét kérte több helyre. Felvették.

A hipnózissal gyógyító szakembereket tömörítő, sokak által vitatott tudományos háttérrel rendelkező brit szervezetekről az a szóbeszéd járja, hogy gyakorlatilag bárkit a tagjaik közé fogadnak, és hivatalos, bejegyzett hipnoterapeutává teszik. A BBC televízió Inside Out című műsorának munkatársa, Chris Jackson tett egy próbát a laza szabályozás átverésére: a macskája, George nevében jelentkezett több szervezethez is. A jelentkezésben azt írta, a Society of Certified Advanced Mind Therapists hipnózisspecialista szervezetnél szerzett képesítést (ilyen nevű szervezet egyébként nem létezik).

Jackson nagy meglepetésére több szervezet is a tagjai közé fogadta a macskát látatlanban, annak ellenőrzése nélkül, hogy létezik-e a jelentkezést beadó személy, és a szervezet, ami ajánlotta. Ezután amerikai szervezetekkel tett próbát, és ott is sikerrel járt. Rémisztő volt látni, mennyire könnyű hivatalos hipnoterapeuta engedélyt szerezni akár a legnagyobb és legjobb nevű szervezetektől is – mondta el a teszt után.

Az újságíró három brit szervezetnél leleplezte magát utólag. A United Fellowship of Hypnotherapists elismerte hogy hibázott, és kizárta George-ot a tagjai közül, a Professional Hypnotherapy Practitioner Association hivatalos szóvivője kijelentette, a szervezet nagy gondot fordít arra, hogy csak a legjobban felkészült szakemberek kerülhessenek a tagjai közé, a British Board of Neuro Linguistic Programming közleményében pedig azzal védekezett, hogy az ő feladatuk a tagjaiknak a lehető legtöbb szakmai támogatást nyújtani, és nem az, hogy nyomozgassanak a jelentkezők után.