Hatvan gyanúsított az autósiskolás csalássorozatban

2009.10.16. 15:10
A Tolna megyei rendőrség vádemelési javaslattal a főügyészséghez továbbította annak az autósiskolának az ügyét, amely a gyanú szerint több száz embert segíthetett pénzért jogosítványhoz. Az ügyben hatvan embert, köztük az autósiskola több tanulóját gyanúsítják vesztegetéssel.

Vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást annak a két autósiskolának az ügyében, amelyek pénzért árultak jogosítványt a tanuló vezetőknek, közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken. Hatvan embert, köztük a Nemzeti Közlekedési Hatóság két köztisztviselőjét, az autósiskolák vezetőit, egy oktatóját és az iskolák tanulóit gyanúsítják vesztegetéssel.

Az iratokat a Baranya Megyei Főügyészségnek továbbították.

A tolnai és bátaszéki székhelyű autóiskola vezetője és oktatója a gyanú szerint 10 és 70 ezer forintért segítette azokat a tanulókat, akik már többször megbuktak a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges vizsgákon.

Az iskola vezetője a rendőrök szerint megvesztegette a közlekedési hatóság munkatársát Szekszárdon. Így akár több száz embert segíthettek jogosítványhoz úgy, hogy valójában nem tudtak rendesen autót vezetni. A hatóságnak és a rendőrségnek az tűnt fel, hogy a térségben túl sok volt a sikeres vizsga, emellett az ország minden tájáról érkeztek olyanok, akik kizárólag ennél az iskolánál szerettek volna vizsgázni.

A vizsgán a vizsgáztató adta meg a tanulóknak vizsgakérdésekre a válasz. Az elméleti segítségekért harminc ezer forintot, a rutin vizsgákért ötezer forintot, a forgalmi vizsgákért tízezer forintot kapott a vizsgáztató.

Az egy évig tartott nyomozás során több mint száz tanút hallgattak ki, és összesen 85 rendbeli vesztegetés megalapozott gyanúja merült fel. Azok a tanulók, akik önként feltárták a vesztegetést, büntetlenséget élveznek. A törvény a hivatalos személynek minősülő vizsgáztatót és ügyintézőt, valamint az autósiskolák vezetőit és oktatóját 5-től 10, a vesztegető tanulókat 1-től 5 évig  terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.