Kilakoltattak egy idős, beteg férfit Szombathelyen

2009.10.22. 19:36
A polgármester vizsgálatot rendelt el Szombathelyen, amiért a városgazdálkodási cég a hideg ellenére kilakoltatott egy idős, beteg férfit. A cég szerint helyesen jártak el, a férfi már kilenc éve nem fizette rendesen sem a lakbért, sem a közüzemi díjakat.

A hidegre fordult időjárás ellenére kilakoltattak önkormányzati bérlakásából egy 75 éves beteg embert a napokban Szombathelyen, az eset miatt a város polgármestere magához kérette a városgazdálkodási cég vezetőjét és belső vizsgálatot rendelt el.

Az idős ember a Szombathelyi Városi Televízió szerda esti tudósítása szerint évek óta nem fizette rendesen sem a lakbért, sem a közüzemi díjakat, több százezer forintos tartozást halmozott fel. A férfi bútorait, személyes tárgyait kirakták a Körmendi úti ház udvarára, a lakást pedig lezárták.

Helyesnek érzik az eljárást

A Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA) szerint jogilag és erkölcsileg is helyesen jártak el az ügyben. A vezérigazgatója közleményében azt írta, hogy a férfi jelentős lakbértartozást halmozott fel, ezért a vele kötött bérleti szerződést 1999. december 31-én mondták fel. A bíróság pedig 2000. szeptember 13-án meghozott jogerős ítéletben kötelezte a férfit a lakás kiürítésére és elhagyására.

Németh Gábor a közleményben hozzáfűzte: a bérlő továbbra sem fizetett lakbért és ennek ellenére is a lakásban maradt. 2008 szeptember 11-én egy végrehajtó iroda vette át az eljárás lefolytatását, a kilakoltatás időpontját pedig 2009. október 21-ére tűzte ki.

A SZOVA tehát a jogerős bírósági döntés végrehajtásáról gondoskodott, az érintettekkel szemben minden szerződéses kötelezettségének eleget tett és a családsegítőt is értesítették. Németh Gábor utalt arra is, a döntést még elődje hozta, a város illetékes alpolgármesterének utasítására. Szerinte egyébként is méltánytalan lett volna a többi bérlővel szemben, ha a kilakoltatástól eltekintenek.

Nem értenek egyet a döntéssel

A hajléktalanná vált férfit sem nehéz sorban élő családja, sem szomszédai nem tudták befogadni. A szintén önkormányzati fenntartású Pálos Károly Családsegítő Központ munkatársai siettek a segítségére, az éjszakát a férfi már a hajléktalanszállón töltötte.

Varga Géza szociális munkás úgy fogalmazott: "lehet, hogy jogilag, törvényileg helytálló a kilakoltatás, azonban olyan hirtelen lett rossz az időjárás, hogy ilyenkor nagyobb városokban, például Budapesten fel szokták függeszteni az eljárásokat".

Véleménye szerint az idős ember életkorára és betegségére is tekintettel lehettek volna a városgazdálkodási cég emberei, de legalább időben értesíteniük kellett volna a megfelelő szervezeteket. A történtekről a családsegítő ugyanis a kilakoltatott férfi lányától szerzett tudomást, aki kétségbeesve fordult hozzájuk segítségért.