Nem kaphat gyógyszert az újinfluenzás kismama

2009.11.09. 08:56
Továbbra is válságos állapotban fekszik a szegedi klinika intenzív osztályán az a várandós nő, akinek szervezetében múlt hét csütörtökön kimutatták az új influenza kórokozóját.

Kétoldali tüdőgyulladással fekszik a szegedi belklinika intenzív osztályán a H1N1 vírussal fertőzött kismama. A 40 éves és 5 és fél hónapos terhes asszony állapota kritikus, légzési elégtelensége miatt lélegeztetőgépen tartják.

A nő szerdán került kórházba a H1N1 szövődményei miatt, addig semmi baja nem volt, csütörtökön mutatták ki nála az új influenza vírusát. Új influenza elleni oltást nem kapott.

A Délmagyarország úgy tudja, hogy a vírust feltehetően családjában, saját gyermekétől kapta el. Amint kiderült, hogy H1N1-gyel fertőzött, vírusellenes gyógyszert – Tamiflut – kapott. A stop.hu híre szerint az asszony várandóssága miatt nem kaphat gyógyszereket tüdőgyulladásának kezelésére, a nővérek csak a láza ellen tudnak küzdeni hidegvizes borogatással, hűtéssel. Az orvosok szerint a magzat jól van, de az anya tartósan magas láza még okozhat gondokat.

A Szegeden kezelt kismama esete az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon. Az infektológiai, a szülészeti, nőgyógyászati és a genetikai orvosi szakkollégium egybehangzó véleménye szerint be lehet oltani a terhes nőket az új influenza elleni vakcinával.

A terhesség második és harmadik trimeszterében nem jelent veszélyt az inaktivált, élő kórokozót nem tartalmazó H1N1 elleni védőoltás (ilyen a magyar vakcina is). Újszülötteknek még nem adható be a védőoltás, ők az anyatejen keresztül szereznek védettséget, ha a kismama beoltatta magát.