Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb öt ember kapott gázmérgzést az Alleeban

2009.11.16. 08:26 Módosítva: 2009-11-16 21:46:11
Hétfőn délelőtt fél 11 körül újra mentők és tűzoltók vonultak ki az újonnan átadott XI. kerületi Allee üzletházhoz, ahol a vasárnapihoz hasonlóan most is gázmérgezéses eseteket jelentettek. Öten lettek rosszul feltehetően kipufogógáztól. A vasárnapi és hétfői rosszullétek miatt a rendőrség is vizsgálódik, a jegyző szerint nem kell bezárni a bevásárlóközpontot.

A XI. kerületi jegyző szerint egyelőre nincs szükség az Allee bevásárlóközpont vagy annak egy részének bezárására, mondta Zarnóczay Szilvia, a XI. kerületi önkormányzat sajtóreferense hétfőn este. A szakemberek hétfőn folyamatosan mérték a szén-monoxid koncentrációját, de az nulla volt. Kedden további szakhatósági egyeztetések lesznek, tette hozzá.

Akárcsak vasárnap, hétfőn is ugyanaz történt, az épület -2 szintjén lévő élelmiszerüzletben lettek rosszul emberek. Hétfőn az ott dolgozó pénztárosokhoz kellett mentőket hívni, akik órákon keresztül szívták be a kipufogógázt. A tűzoltóság az épület többi részében nem mért a veszélyes gázokból egészségügyi határérték feletti mennyiséget.

A Független Hírügynökség információi szerint hétfőn délután két fiatal lány is mentőt hívott a bevásárlóközpontba, mert úgy érezték, hogy rosszul vannak. A mentők megvizsgálták őket és kiderült, hogy semmi bajuk sincs.

alle

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a sajtóban elhangzottakkal ellentétben nem szén-monoxid mérgezésről, hanem kipufogógáz-mérgezésről van szó, ez utóbbiban ugyanis nemcsak szén-monoxid, hanem más káros gázok is keverednek. Molnár szerint a tűzoltóság ebben az esetben csak társhatóságként lépnek fel, az ügy inkább a rendőrségre és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőségre tartozik.

Az üzemeltető szerint nincs összefüggés az esetek között

Az Allee bevásárlóközpont szerint nincs összefüggés több dolgozó hétfői rosszulléte és a vasárnapi magas szén-monoxid-koncentráció között, hétfői közleményükben azt írták, a hatósági mérések nem mutattak ki a szén-monoxidot az épületben.

A cég közleménye idézi Glavatity Gábort, az épületet építő ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatóját, akinek tájékoztatása szerint a most ellátottak vérében talált szén-monoxid mértéke messze az 5 százalékos határérték alatt maradt. A ház és a hipermarket szellőzőrendszerei rendeltetésszerűen működnek és működtek korábban is, állítják.

Az Allee bevásárlóközpont üzemeltetője szerint az Interspar áruház szintjén a szellőztetési hibát elhárították, írja közleményében a SPAR Magyarország Kft. Az áruházlánc a levegő szén-monoxid tartalmának mérésére szolgáló eszközöket szerel fel az üzletben a kasszasornál, a gázmérgezés miatt kórházba kerülő dolgozóikat pedig kártalanítják. A SPAR az erkölcsi és anyagi károk miatt a felelősök felé kártérítési igényt nyújt be, áll közleményükben.

Vizsgálódik a rendőrség

Az ügyben hivatalból eljárást indított a XI. kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért - tájékoztatta Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese a Független Hírügynökséget. A gyanú azonban még nem megalapozott, ezért úgynevezett feljelentés-kiegészítést rendeltek el. Ebben szaktanácsadó bevonásával megvizsgálják, hogy szakszerűen működtek-e a biztonsági berendezések és terhelhet-e valakit személyi felelősség a mérgezések miatt. A vizsgálatok eredményétől függően zárják le, vagy folytatják a nyomozást.

A XI. kerületi jegyző dönthet az Allee bevásárlóközpont esetleges bezárásról, a Független Hírügynökség információi szerint a jegyző jelenleg is tájékozódik az ügyben.

Vasárnap tizenheten kerültek kórházba

Az Erzsébet kórházból azóta hazaengedték az Alle bevásárlóközpontban rosszul lett embereket, akiket vasárnap vittek be szén-monoxid-mérgezés tüneteivel, közölte a kórház toxikológiai osztálya. Vasárnap tizenheten kerültek kórházba a bevásárlóközpontból.

A történteket feltehetően az okozta, hogy nem megfelelően működött a szellőzőrendszer. Azt vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért.

Glavatity Gábor, az épületet építő ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatója vasárnap azt közölte: az épület szellőzőrendszere a nagy forgalom miatt magas szén-monoxid-telítettséget jelzett, és emiatt az alagsori hipermarket tűzjelző berendezése leállította saját szellőzőrendszerét.

A rendszer újraindításakor került a szokásosnál nagyobb mennyiségű kipufogógáz a levegőbe, de ennek mértéke 8-12 ppm között volt, ami a 30 ppm-es határértéknek csupán egyharmada - mondta az igazgató.