Magyar autótolvajokat kaptak el Ausztriában

2009.11.18. 14:08
Ausztriában dolgozó magyar betörőpárost fogtak el a rendőrök. A bűnözők főleg luxuskategóriájú autókra szakosodtak, egyiküket épp egy Porsche ellopása közben kapták el a rendőrök.

Az osztrák rendőrök már tavasszal jelezték magyar kollégáiknak, hogy Alsó-Ausztriában jelentősen megnőtt az autólopások száma, és magyar betörőkre gyanakodnak.

A tolvajok jellemzően a kertvárosi házakba mentek be, majd az ott talált autókulcsokkal elvitték a garázsban, udvaron álló luxusautókat. A jármű papírjait is magukkal vitték, így könnyen értékesíthették azt Magyarországon, vagy Európa keleti országaiban.

Az osztrák rendőrök október 8-án, Melk községben fogták el a banda egyik tagját, egy budapesti férfit, társa azonban elmenekült. A betörők épp egy Porsche Cayenne-t próbáltak elvinni.

Fegyvereket is találtak nála

Az elfogott férfit az osztrák ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte, eddig három bűncselekményt ismert be. Társa ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, majd két héttel később budapesti búvóhelyén elfogták.

A férfi lakásán többi közt értékes karórákat, golf-felszerelést, és garázskapu-nyitókat találtak, de kábítószer és fegyverek is előkerültek. A Budapesten elfogott férfit kiadták a magyar hatóságok, így őt az ottani törvények alapján ítélik majd el.

Eddig hét ausztriai betöréses lopást ismert be, melyeket elfogott társával együtt követett el. A rendőrség feltételezi, hogy a járművek és más értékes tárgyak megszerzésében és értékesítésében mások is segítettek nekik, ezért tovább nyomoznak az ügyben. Úgy tudni, a páros, összesen 800 ezer euró, azaz több mint 200 millió forint kárt okozott a tulajdonosoknak.