Büntetést ígértek a H1N1-adatkozmetikázóknak

2009.11.20. 07:32 Módosítva: 2009.11.20. 07:33
Súlyos büntetéssel fenyegette meg a kínai kormány pénteken azokat a tisztségviselőkat, akik eltitkolják az új típusú influenzában elhunyt emberek számát, vagy késlekednek az erről szóló információk közzétételével.

Az intézkedést a pekingi egészségügyi minisztérium szóvivője jelentette be a tárca honlapján megjelent közleményben.

A büntetéseket azt követően helyezte kilátásba a kormányzat, hogy egy egészségügyi szakértő azt gyanította, hogy a helyhatóságok visszatartják az említett adatokat. Csung Nan-san (Zhong Nanshan), a légzőszervi betegségek kantoni intézetének igazgatója a Southern Metropolis Daily című lap csütörtöki jelentése szerint kétségbe vonja, hogy az ázsiai országban valóban "csak" 53-an haltak volna bele a betegségbe, ahogyan a hivatalos statisztika mutatja.

A szakértő a SARS-nak nevezett atípusos tüdőgyulladás 2003-as terjedése idején szókimondásával és a betegség elleni küzdelmével sok kínai megbecsülését vívta ki.

A kínai egészségügyi minisztérium november elején új módszert vezetett be az új típusú influenzában elhunytak számának összesítésére. Eszerint akinél megállapították a fertőzést és meghalt, az új típusú influenza áldozataként kell nyilvántartani, függetlenül attól, hogy volt-e más betegsége. Korábban ilyen esetekben más betegségekkel hozták összefüggésbe a H1N1-es vírussal fertőzöttek halálát, nem számítva be őket az új típusú betegség áldozatai közé.