Olivér
5 °C
8 °C

Büntetést ígértek a H1N1-adatkozmetikázóknak

2009.11.20. 07:32 Módosítva: 2009-11-20 07:33:08
Súlyos büntetéssel fenyegette meg a kínai kormány pénteken azokat a tisztségviselőkat, akik eltitkolják az új típusú influenzában elhunyt emberek számát, vagy késlekednek az erről szóló információk közzétételével.

Az intézkedést a pekingi egészségügyi minisztérium szóvivője jelentette be a tárca honlapján megjelent közleményben.

A büntetéseket azt követően helyezte kilátásba a kormányzat, hogy egy egészségügyi szakértő azt gyanította, hogy a helyhatóságok visszatartják az említett adatokat. Csung Nan-san (Zhong Nanshan), a légzőszervi betegségek kantoni intézetének igazgatója a Southern Metropolis Daily című lap csütörtöki jelentése szerint kétségbe vonja, hogy az ázsiai országban valóban "csak" 53-an haltak volna bele a betegségbe, ahogyan a hivatalos statisztika mutatja.

A szakértő a SARS-nak nevezett atípusos tüdőgyulladás 2003-as terjedése idején szókimondásával és a betegség elleni küzdelmével sok kínai megbecsülését vívta ki.

A kínai egészségügyi minisztérium november elején új módszert vezetett be az új típusú influenzában elhunytak számának összesítésére. Eszerint akinél megállapították a fertőzést és meghalt, az új típusú influenza áldozataként kell nyilvántartani, függetlenül attól, hogy volt-e más betegsége. Korábban ilyen esetekben más betegségekkel hozták összefüggésbe a H1N1-es vírussal fertőzöttek halálát, nem számítva be őket az új típusú betegség áldozatai közé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?