Vizsgálat indul az önkényeskedő polgárőrök ellen

2009.11.20. 12:05
Jogi és etikai vizsgálatot indított a Zala Megyei Polgárőr Szövetség az ellen a polgárőr ellen, aki hétfőn fiával megállított egy autóbuszt és leszállított róla egy roma fiatalembert, akit állítása szerint bántalmaztak is.

Gáspár Kálmán, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta: a két férfi már önmagában azzal, hogy megállított egy buszt és leszállított róla egy utast "polgárőrhöz méltatlan magatartást tanúsított". Ezért indult a vizsgálat, amelyet a szövetség etikai bizottsága visz végig. Az eredménye akár a szervezetből való kizárás is lehet - tette hozzá.

Egy 17 éves roma fiú azt állítja, hogy felszálláskor véletlenül meglökött valakit a buszon, aki ezért "lecigányozta" őt, mire a fiú pofon ütötte az utast. A busz elindult, majd Pókaszepetknél egy fehér Opel Astra megállította a járatot, ekkor szállt fel a két férfi, aki fegyvert viselt, rendőrnek mondta magát, de igazolványt nem mutatott. A roma fiú apja azt állította: a két férfi leszállította a fiát a buszról, majd közölték vele, hogy előállítják a zalaegerszegi kapitányságon. Végül Zalaistvánd és Gyűrűs között egy hegyi útra vitték, ott megfenyegették, és meg is verték. Ezután újra autóba szálltak, és a fiút kitették a zalabéri benzinkúton. A család feljelentést tett.

Ezzel szemben a polgárőr apa azt állította, amikor a kisebbik fia és a roma gyerek felszálltak a buszra, a tolongás miatt szóváltás volt közöttük. Ezután leültek, a roma fiú azonban hátrament a másikhoz, többször ököllel arcul ütötte, ami miatt kitört az egyik foga. A buszvezető ekkor hívta a rendőröket, akik állítólag azért nem mentek ki a helyszínre, mert úgy ítélték meg, hogy ez nem rendőrségi, hanem polgári peres ügy lehet. Az apa közölte: ezután nagyobbik fiával beült az autójába és az érkező buszt lámpavillogtatással megállították. Amikor felszálltak, közölték, hogy ők polgárőrök, lehívták a roma fiatalt, aki kényszer nélkül ment velük, de az apa azt tagadta, hogy fegyver lett volna náluk.

A fiatalt beültették a kocsiba, és több helyen is megálltak vele, de nem bántották, csak a "lelkére próbáltak beszélni". Utána bocsánatot is kért a fiútól, úgy tették ki Zalabéren.

"Beszélgettünk vele, hogy ez helytelen meg nem ildomos" - fogalmazott a férfi. Azt mondta, nem állították magukról, hogy rendőrök, a félreértést szerinte az okozhatta, hogy szóba került: a nagyobbik fia rendőr szakközépiskolát végzett.

A férfi azt is elmondta: ha más fiával történik egy ilyen pofozkodás, akkor sem hagyhatta volna annyiban. Csütörtökön ő is feljelentést tett az atrocitás miatt a roma fiú ellen.