Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A több tízmillióból százezret kapott meg a móri nyomravezető

2009.11.24. 08:52 Módosítva: 2009-11-24 09:02:36
A veszprémi bíróság hivatalosan is nyomravezetőnek minősítette Szebenyi Istvánt, aki megtalálta a móri vérengzésnél és a veszprémi postásgyilkosságnál használt fegyvereket. A két ügyért összesen járó 41 millió 700 ezer forintból egyelőre azonban mindössze 100 ezer üti a markát.

Pert nyert a móri fegyverek megtalálója, így hivatalosan is nyomravezetőnek bizonyul - írja a Magyar Nemzet. De hiába követték el az általa megtalált fegyverekkel a móri gyilkosságaokat, a 25 milliós nyomravezetői díjat mégse kaphatja meg, hisz azt már megkapta más. Szebenyi Istvánnak most a hat évvel ezelőtti postásgyilkosság - ezt ugyanazzal a fegyverrel követték el, mint a móri mészárlást - nyomravezetőjének kitűzött egyik díj felét ítélte meg a Veszprém Megyei Bíróság.

A férfi három évvel ezelőtt találta meg a Tatabánya melletti erdőkben a 2002. májusában elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri gyilkosságokhoz használt fegyvereket és ruhákat. A fegyverekről először az derült ki, hogy vélhetőleg azokat használták a veszprémi postásgyilkosságoz és kézbesítők elleni támadásokhoz, de később az is világossá vált, hogy Mórnál is ezeket használták. Szebenyi felfedezése példátlan fordulatot hozott a móri ügyben: az akkor már életfogytiglani büntetését töltő Kaiser Edéről kiderült, hogy ugyan sok bűncselekményt követett el, de Mórhoz nincs köze. Amikor ugyanis híre ment annak, hogy Szebenyi fegyvereket és más tárgyakat is talált az erdőben, jelentkezett egy tanú, aki elvezette a rendőröket Nagy Lászlóhoz és Weiszdorn Róberthez. Ők követték el mind a veszprémi, mind a móri gyilkosságokat. Nagy az elkapása után öngyilkos lett, Weiszdornt elítélték.

A két ügyben összesen 41 millió 700 ezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki, Szebenyi azonban egyelőre mindössze 100 ezer forintot kap. 25 millió járt Mórért - ezt elvitte Kiglics Attlia. Igaz, ő Kaiser Edéhez és Hajdú Lászlóhoz vezette el a nyomozókat. A rendőrség ugyanakkor már korábban bejelentette: nem kéri vissza a 25 millió forint nyomravezetői díjat Kiglics Attilától, hiába bizonyosodott be, hogy nem Kaiser és Hajdú követte el a móri bűncselekményt. "Azok az információk, amiket kaptunk, nem tartalmaztak valótlan adatot. Indokolatlan lenne visszaperelni, és erre nincs is joggyakorlat. A megkapott információk (...) valósak voltak, más kérdés, hogy az ezekből adott logikai láncolat nem a móri ügy tényleges elkövetőit hozta" - mondta Csizner Zoltán, az NNI igazgatóhelyettese miután kiderült, hogy Nagyék követték el a bűncselekményeket.

A meggyilkolt veszprémi postás ügyében a herendi önkormányzat - itt lakott a kézbesítő - 200 ezer, a Magyar Posta 6,5 millió, a rendőrség 10 millió forintot ajánlott fel. Ezeket a pénzeket az a szemtanú markolta fel, aki azután jelentkezett, hogy Szebenyi megtalálta a fegyvereket, és aki végülis elvezette a rendőröket Nagy Lászlóékhoz. Szebenyi és védője viszont azt állítja, hogy a pénz fele neki jár, hisz nélküle a tanú se jelentkezett volna. Ezért indítottak pert először a herendi önkormányzat ellen. Mivel ezt megnyerték, és Szebenyinek megítélték a 200 ezer felét, most további pereket indítanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?