Levágásra szánt macskákat szabadítottak ki

2009.11.25. 15:01
Több mint nyolcszáz, már vasketrecekben útra kész "étkezési" macskát mentettek meg a levágásától civilek az észak-kínai Tianjin (Tiencsin) városban, jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap.

Állatszerető emberek és állatvédelmi önkéntesek azt követően kezdtek gyülekezni a város Hungcsiao (Hongqiao) kerületében, hogy az interneten fényképek jelentek meg a ketrecekbe zárt állatokról.

A rakomány tulajdonosa, egy kereskedő az érdeklődőknek elmondta, hogy a macskák darabjáért 10 jüant adott és a szállítmány célállomása a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány székhelye, Kuangcsou (Guangzhou), ahol a tervek szerint feldolgozásukat követően éttermekben szolgálják majd fel őket.

Egy részüket összelopkodták

Az összegyűlt több tucatnyi felháborodott helyi lakos egyike, Li Na szerint az állatokat vagy az utcán fogták be, vagy egyszerűen ellopták őket gazdájuktól. Csin Hsziao-na (Qin Xiaona), a fővárosi állattartók szövetségének vezetője, aki azonnal a Pekingtől 120 kilométerre lévő helyszínre utazott, azt mondta, minden jel arra mutat, hogy a macskák egy részét összelopkodták.

A spontán szerveződött mentőcsapat az éjszakát is az előtt az állat- és virágkereskedés előtt töltötte, ahonnan a macskákat el akarták szállítani. Kiderült, hogy a virágok, madarak, halak és állateleség értékesítésére engedéllyel rendelkező bolt hat hónapja kezdett macskák felvásárlásával is foglalkozni.

A jéghegy csúcsa

Az állatvédők szószólóinak végül 24 órába telt, amíg a rendőrség közreműködésével rávették a kereskedőt arra, hogy engedje szabadon a kisállatokat, amelyeket ezután a rendőrök által biztosított zárt helyen, egy közeli iskolában átmenetileg elszállásolhattak, illetve néhányukat elsősegélyben részesíthették.

Ho Jong (He Yong) nemzetközi állatvédő aktivista szerint a tiencsini eset csak a jéghegy csúcsa, és mivel Kínában nem tiltják a macskák kereskedelmét, fogyasztását - kiterjedt hálózatok foglalkoznak azok illegális begyűjtésével, étkezési célra.