Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Hitközségi iratokat akartak elárverezni a hétvégén

2009.11.30. 16:23
Valaki beadta a Kecskeméti Zsidó Hitközség szent egyletének halotti könyvét, a Segesvári Zsidó Hitközség halálozási anyakönyvét és a Nagyváradi Zsidó Hitközség születési anyakönyvét egy hétvégi budapesti árverásre. A Mazsihisz feljelentést tett az árverésre kínált zsidó iratok miatt.

Feljelentést tett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ismeretlen tettes ellen a rendőrségen hétfőn, kérve az árverésre bocsátott tisztázatlan eredetű izraelita egyházi iratok azonnali lefoglalását és a nyomozás megindítását, közölte Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Azt szeretnék megtudni, hogy ki adta be a hétvégi egyik budapesti aukcióra a Kecskeméti Zsidó Hitközség szent egyletének halotti könyvét, a Segesvári Zsidó Hitközség halálozási anyakönyvét és a Nagyváradi Zsidó Hitközség születési anyakönyvét, amelyek "nagy muzeális értéket" képeznek - mondta.

Nem juthatott legálisan az iratokhoz, aki azokat bevitte az aukciósházba, mert a dokumentumok egykoron hitközségi tulajdonban voltak. Azt sem tudni, hogy a lopás mikor történt, mindenesetre tény, hogy a holokauszt alatt tűnt el a legtöbb ilyen típusú irat - folytatta.

Zoltai Gusztáv rámutatott: az árverés egyébként adatvédelmi aggályokat is felvet, mert személyiségi jogokat sért azzal, hogy az egyes hitközségi tagokra vonatkozó adatokat hozzáférhetővé teszi.

A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy "továbbra is ellenőrzés nélkül folyik a magyar történelem részét képező zsidó iratanyagok kiárusítása különböző árveréseken". Ez a példa is mutatja, hogy "egyértelmű törvényi szabályozás hiányában szabadon folyik a magyar múlt kirablása, a közös történelem emlékeinek kiárusítása".

A Mazsihisz egyúttal felhívta a törvényhozás és minden érintett állami szerv figyelmét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket "a muzeális értékű iratokkal való kufárkodás megakadályozására, függetlenül attól, hogy azt ki követi el, abban kik vesznek részt".

Az aukciósház képviselője azt mondta az MTI megkeresésére, hogy a három tétel egyikét, a kecskeméti kézzel írt űrlapokat sok éve vásárolták egy illetőtől, aki pedig egy MÉH-telepről mentette ki azokat, meglehetősen rossz állapotban.

A másik két tételt az Erdélyben lévő feketetói vásáron vették, amiről tanúsítványuk is van. Ezek a tárgyak "ebek harmincadján voltak", kidobták azokat, nem törődtek velük. Így ezeket az értékeket az aukciósház megmenti azzal, hogy gyűjtőknek, kutatóknak eladja azokat - mondta az aukciósház vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!