Brutális rablókat vettek őrizetbe

2009.12.07. 14:10
A rendőrség őrizetbe vett három férfit, akik Budapesten, Hegyeshalomban és Kőszegen követtek el fegyveres rablásokat. A bűncselekmény-sorozatról Budapest és Vas megye rendőrfőkapitánya számolt be.

A fővárosban a közelmúltban három fegyveres rablás történt: november 12-én a IV. kerületi Fóti úton kaszinót raboltak ki, az elkövető az alkalmazottat bántalmazta, majd félmillió forinttal távozott. November 24-én a XII. kerületben egy játékteremben a biztonsági őrt lőtte combon az elkövető, aki több százezer forintot vitt el. November 29-én egy XVIII. kerületi kaszinóba mentek be ketten, egyiküknél fegyver, a másik elkövetőnél húsvágó bárd volt, a bent tartózkodókat megfenyegetve onnan is több százezer forintot vittek el.

A nyomozók e rablások felderítése során jutottak el egy ezüst színű autóhoz, amelynek - úgy vélték - köze lehet a bűncselekményekhez. A budapesti rendőrök felvették a kapcsolatot a megyei főkapitányságokkal, s kiderült, a vasi rendőrök, ugyancsak rablás miatt, egy hasonló színű autót keresnek, amelyről tudták, hogy a főváros dél-pesti térségében található.

Nem tagadott

A rendőrök végül egy XX. kerületi bevásárlóközpont parkolójában találtak rá a járműre, és sikerült elfogniuk az autóhoz érkező férfit és nőt. A kerületben élő 31 éves férfi a helyszínen beismerte a három budapesti rablást és megnevezte társát, akinek a budapesti rablásokban "kulcsszerepe" volt, majd megmutatta a férfi IX. kerületi tartózkodási helyét is.

Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya elmondta: feltűnt, hogy Vas megyében több fegyveres rablást követnek el, mint korábban, ráadásul az elkövetők durvák és agresszívek voltak, többször is bántalmazták a sértetteket. A november 20-ai kőszegi rablás után jutottak el a nyomozók az ezüst színű autóval kapcsolatos információhoz, és azon keresztül az elkövetőkhöz, akik közül hármat már elfogtak, egy személyt még keresnek.

Többszörösen büntetett előéletűek

A rendőrség egyelőre azzal gyanúsítja a három férfit, hogy november 15-én Hegyeshalomban raboltak ki egy pénzváltót, elvittek több millió forintot, november 20-án szintén egy hegyeshalmi pénzváltót kíséreltek meg kifosztani, de nem jártak sikerrel, majd még ugyanazon a napon egy kőszegi pénzváltópavilont raboltak ki.

Az egymást viszonylag sűrűn követő rablások miatt a rendőrök azt feltételezik, hogy további bűncselekmények is köthetők a gyanúsítottakhoz, azt is vizsgálják, hogy Ausztriában is elkövettek-e rablásokat.

Az elkövetőkről annyit mondott, valamennyien többszörösen büntetett előéletűek, "durva bűncselekmények" miatt kerültek összetűzésbe a törvénnyel. A tetteseknek nincs személyi kötődésük Vas megyéhez, ezért nem tudják, miért épp ezt a megyét szemelték ki. Feltételezik, hogy olyan tippadójuk volt a megyében, aki segítette őket információval, hol lehet kis kockázattal rabolni.

Halmosi Zsolt elmondta, hogy a három fővárosi rablást egyesítették a Vas megyében folyó büntetőeljárással, illetve a három elkövető a hat rablást elismerte, bár egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek. Budapesten összesen másfél millió forintot, Vas megyében ötmillió forintot raboltak.

Szólt arról is, hogy az egyik gyanúsított a múlt héten öngyilkosságot kísérelt meg a szombathelyi fogságban, de ez "komolytalan volt", azért tette, hogy kikerüljön a fogdából.