Újabb savas támadás Hongkongban

2009.12.13. 11:06 Módosítva: 2009.12.13. 11:06
Népszerű és zsúfolt bevásárlónegyedekben csapnak le a savas támadók, az elmúlt egy évben ez volt az ötödik ilyen akció.

Újabb savas támadás tettesét keresi a hongkongi rendőrség. A helyi idő szerint szombat este tíz körül történt támadásban hatan sebesültek meg, amikor egy ismeretlen tettes maró anyagot tartalmazó palackot dobott a járókelők közé a város egyik zsúfolt bevásárló-negyedében. A mostani volt az elmúlt egy évben az ötödik hasonló támadás Hongkongban.

A rendőrség egyik szóvivője az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy a Causeway Bay nevű városrész azért volt késő este is tele emberekkel, mert a focirajongók a hongkongi futball-válogatott Japán elleni győzelmét ünnepelték az utcákon. A támadásban öt nő és egy férfi szenvedett égési sérüléseket, őket azonnal kórházba szállították. A legsúlyosabb állapotban az az asszony van, akinek arcát és mellkasát csaknem teljesen szétroncsolta a savas anyag, és testfelületének csaknem húsz százaléka megégett.

A rendőrség megkezdte a nyomozást az ügyben, de még nem egyértelmű, hogy a támadás összefüggésben áll-e a korábbi savas akciókkal. Tavaly december óta ugyanis négy, ehhez hasonló támadás történt a városban, három közülük a Mong Kok nevű, szintén népszerű bevásárló-negyedben.

Az első, tavaly decemberi akcióban 46 ember sebesült meg, amikor két, savval teli üveget dobtak egy, a karácsonyi vásár miatt zsúfolt utcára Hongkongban. Májusban hasonló támadás történt, akkor harminc ember sérült meg, míg egy júniusi merényletben 24 járókelő égett meg. Legutóbb szeptemberben történt hasonló támadás, ám a rendőrség szerint annak egy adósság körül kialakult vitához volt köze, és elkövetőjét még a helyszínen elfogták. A többi merénylettel kapcsolatban eddig senkit nem vettek őrizetbe.