Szinte minden ellenőrzött szoláriumággyal baj volt

2009.12.14. 18:28
Magyarországon a szoláriumágyak 96,5 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak. Nemcsak a figyelmeztető feliratok hiányosak, sok helyen erősebb a sugárzás, mint kéne. Európában ezzel az adattal más ország nem tud versenyezni.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) hétfőn a decemberben zárult európai vizsgálat eredményét, amelyben a szoláriumok állapotát értékelték.

Az NFGM közleménye szerint a határokon átívelő, közös akcióban résztvevő piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenőriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg.

A közlemény szerint az európai ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy jelentős százalékban nem teljesülnek az előírások, különös tekintettel a sugárzás erősségére, amely a szabályok szerint nem haladhatja meg a 0,3 wattot négyzetméterenként. A berendezések több mint 20 százaléka nem felelt meg az általános jelölési előírásoknak - például nem volt megfelelő a CE-jelölés, hiányzott a típus megjelölése.  Az ágyak 52 százalékában nem tüntették fel, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon a legmagasabb mért érték 1,43 watt volt négyzetméterenként, amely közel ötszöröse a megengedett határértéknek.

A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelő berendezések forgalmazását, és használatát az ellenőrző hatóság megtiltotta.

A szoláriumba járók egészségének védelme érdekében az ellenőrzések folytatódnak az Európai Bizottság társfinanszírozásával, illetve hazai források bevonásával - közölte az NFGM.